Chiar dacă Gheorghe Leonida a fost unul dintre cei mai apreciați sculptori din lume, datorită marii statui din Rio de Janeiro care îl reprezintă pe Iisus Hristos, românii nu l-au apreciat la adevărata sa valoare, ba mai mult la acea vreme, foarte puțini români cunoșteau acest aspect important cu care ne mândrim astăzi. În prezent, lucrarea sa este considerată drept cea mai importantă emblemă a creștinismului din întreaga lume, potrivit Playtech.ro.
Leonida era originar din Galați și s-a născut în în anul 1892, într-o familie de ingineri. Chiar dacă moda acelor vremuri era aceea de a respecta tradiția familiei, aceea de a se face inginer, acesta a refuzat, devenind în cele din urmă student la Conservatorul de Arte Frumoase din București, la departamentul de sculptură. Gheorghe Leonida a debutat în anul 1915, la un salon național de sculptură și a continuat să lucreze până în momentul morții sale.
Accidentul tragic care i-a pus capăt vieții
Despre moartea lui Gheroghe Leonida, însă, s-a vorbit mai mult decât despre marea sa creație. Acesta a murit într-un accident absurd, imediat după ce a devenit cunoscut în întreaga lume.
Contextul izbucnirii Primului Război Mondial l-a determinat pe Leonida să renunțe la studii și să aleagă să poarte haina militară pe front, soartă pe care au avut-o toți tinerii de la acea vreme. Imediat după război s-a reîntors la studii, dar de această dată în Italia.
La doar 33 de ani Gheroghe Leonida cunoaște un sculptor polonez care avea de realizat o statuie de dimensiuni uriașe a lui Cristo Redentor, Iisus Mântuitorul. Atunci a primit Leonida propunerea de a sculpta chipul lui Iisus, emblema care urma să devină una dintre cele mai importante elemente arhitecturale ale creștinismului. Leonida a lucrat la această sculptură timp de cinci ani, iar meritul său a fost unul imens.
Cu toate acestea sculptorul nu a avut un succes asemănător și în viața personală. Acesta a trăit în condiții modeste și a avut un destin tragic. A murit la vârsta de 50 de ani, după ce a căzut de pe acoperișul casei sale din București, în timp ce încerca să culeagă flori de tei.
Sursă Foto: atlas-geografic.net
Comentariile sunt oprite pentru acest articol