23 iunie 2024, 20:42

Ce este anosmia și de ce ar trebui să ne îngrijoreze apariția ei

Examinările auzului şi vederii pentru persoanele în vârstă fac parte din testele regulate pe care le efectuează medicii.

Anosmia sau pierderea mirosului s-ar putea adăuga într-o zi la acestea, susţin cercetătorii care au găsit o legătură între pierderea mirosului şi riscul de sănătate fragilă la vârstnici.

„La fel ca vederea şi auzul, simţul mirosului scade odată cu vârsta”, a precizat dr. Nicholas Rowan, profesor în chirurgie la Johns Hopkins Medicine – Baltimore şi coautor al studiului. „

Am descoperit că afectarea identificării olfactive şi funcţiilor senzoriale sunt asociate cu fragilitatea senilă, ceea ce este interesant, deoarece arată că nu doar creierul îmbătrâneşte, ci şi probabil ceva periferic, la nivelul nasului”, a susţinut Rowan.

Legătura dintre pierderea mirosului şi îmbătrânirea nesănătoasă nu este clară, dar efectele comune ale anosmiei sunt pierderea poftei de mâncare, dificultatea de a menţine igiena personală, depresia şi incapacitatea de a simţi fumul toxic, anunță Rador.

De asemenea, poate fi asociată cu pierderea în greutate, malnutriţia, îngrijirea personală inadecvată şi potenţiale leziuni cauzate de scurgeri de gaze şi incendii. Examinările privind anosmia la persoanele în vârstă pot ajuta medicii să recomande teste suplimentare.

În consecință, anosmia este pierderea (cantitativă) completă a mirosului: poate fi de cauză rinologică (obstrucție nazală), neurologică (când epiteliul senzorial sau conducerea nervoasă sunt lezate), congenitală (simptom al unei afecțiuni genetice – sindromul Klinefelter, sindromul Kallmann – este cazul copiilor care se nasc fără un miros) sau dobândită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol