4 mai 2024, 3:32

Ce este Hodaița? Iată unde se sărbătorește în România

În satele din judeţul Alba se mai păstrează şi astăzi unele obiceiuri vechi de câteva sute de ani, care marchează începul postului Paştelui. Printre acestea este şi Hodaiţa sau Feştelăul, care este păstrat şi de generaţia tânără, dar şi de cei mai în vârstă.

Duminica, la lăsarea serii, pe dealurile satelor de pe lângă Alba Iulia se pot vedea focuri. Este semn că în acele localități se mai păstrează obiceiul Hodaiței, care marchează începutul postului Paștelui.

Un obicei păgân la origini, acest ritual îi invocă pe zeul soarelui și pe cel al focului, care le aduceau oamenilor un rod bogat la câmp, notează radiounirea.ro.

Este o sărbătoare a purificării, focurile fiind aprinse pentru a alunga spiritele rele. Hodaița înseamnă că se lasă postul Paștelui și se îndepărtează spiritele rele prin aprinderea de făclii.

După ce se încheie această ceremonie, oamenii merg acasă și consumă mâncăruri tradiționale de post, mai ales fasole frecată și cartofi copți. Duminică este ultima zi în care se mai mănâncă “de dulce”, dar numai ouă, brânză și lapte, pentru că ultima zi în care s-a mai mâncat carne a fost duminica anterioară.

Luni se spală vasele, lingurile, oalele și tot ce se mai folosește în bucătărie și se pun deoparte. Se scot altele în care nu a fost carne sau lapte, ca să nu fie pic de unsoare în mâncare.

Un obicei păgân la origini, acest ritual îi invocă pe zeul soarelui și cel al focului și le aducea oamenilor un un rod bogat la câmp, ce se organizează și în Sibiu.

Chiar dacă și-a pierdut din farmecul de odinioară, ritualul se respectă în fiecare an de lăsata secului. Tinerii aprind cauciucuri și le dau drumul de pe dealuri, iar copiii învârt în aer torțe făcute din paie.

Obiceiul s-a perpetuat din generație în generație, de la populațiile neolitice care au început să depindă din ce în ce mai mult de agricultură.

Pentru ca producțiile lor agricole să fie din ce în ce mai mari, ei au avut nevoie să se roage zeilor, iar principalii zei pe care îi invocau erau Soarele și Focul.

Localnicii de pe valea Mureșului, din județul Alba, se adună în fiecare an în ajunul postului la Hodaița. E un obicei vechi prin care oamenii sunt convinși că alungă spiritele rele.

De fapt, această tradiție se pornește la început de post arătând oamenilor că este foarte important să își lase toate răutățile, iar acest foc pe care îl reprezintă Hodaița ne îndeamnă să ne îndreptăm și să primim lumina Paștelui.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol