Creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră astăzi în Postul Paştelui, perioada de pregătire de şapte săptămâni pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Credincioşii care ţin post aleg să se abţină de la alimentele de origine animală – carne, lapte şi ouă -, dar şi de la distracţii.
Este primul de peste an, fiind cel mai lung şi aspru, cu o durată de 48 de zile. Acesta se va termina pe data de 4 mai. În popor mai este numit Postul Mare.
El face trimitere la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
În Postul Mare sunt doar două zile în care se poate mânca peşte: de Buna Vestire, pe 25 martie, şi în Duminica Floriilor, pe 28 aprilie.
La catolici, Postul Pașetelui a început deja pe 14 februarie.
În timpul postului, nunţile și botezurile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.
Nu se mănâncă lapte, brânzeturi, unt, ouă și carne.
Protecţia Consumatorilor a anunţat controale în perioada următoare la produsele de post, în contextul în care creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră de luni în Postul Paştelui.
Autoritatea le recomandă consumatorilor să cumpere alimente de post numai din locuri autorizate, care respectă indicaţiile de temperatură şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame lipsa de calitate sau conformitate a unui produs. Oamenii mai sunt sfătuiţi să citească atent etichetele produselor şi să nu le cumpere pe acelea care nu prezintă informaţii clare despre ingrediente.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol