19 aprilie 2024, 2:43

Ce este metoda ”Loverboy”? Ați auzit de ea? Dacă nu, aflați acum și vă îngroziți de cifre

Primul lucru pe care mi-au picat ochii la ora la care mă pregăteam să redactez acest articol a fost o știre despre două românce, sechestrate în Italia și obligate să se prostitueze, care au fost salvate de polițiști. Pare o știre obișnuită, din categoria celor ”să fie la ele acolo, e treaba lor, le-a plăcut să facă bani, să fie sănătoase, asta merită!”, nu?

Cel mai probabil, în 99% dintre cazuri nimeni nu observă termenul ”sechestrate” din titlul știrii. Dacă nu tresar la ”sechestrate”, atunci nici la ”obligate să se prostitueze” nu vor mai tresări.

Căci, nu-i așa, prostituția e cea mai veche meserie din lume!

Ei bine, tocmai ”sechestrate” ar trebui să tragă semnalul de alarmă. A sechestra și a obliga pe cineva să facă un anumit lucru înseamnă constrângere, abuz fizic și psihic, tortură, violență asupra unei victime, nicidecum a unei persoane care consimte toate acestea.

Pericolul care pândește pe Internet

Căci de aici trebuie să înceapă discuția. De la lipsa unor informații cruciale pentru dezvoltarea tinerilor, care să îi ajute să fie în gardă în fața pericolului. Care pericol,  în cazul discuției noastre, ar putea veni – și chiar vine din ce în ce mai des – dinspre Internet.

De la an, crește numărul victimelor traficului de persoane racolate pe Internet. Acolo, ca și în viața reală, metoda „Loverboy” are același succes, arată un studiu în rândul tinerilor de 15 – 25 de ani care utilizează internetul.

Numeroase percepții și comportamente online ale adolescenților și tinerilor îi fac vulnerabili în fața traficanților de persoane și a abuzatorilor sexuali, cu precădere a celor care folosesc metoda ”Loverboy”, arată un studiu realizat de Asociația eLiberare și cu finanțarea Ambasadei Britanice la București.

Tinerii se tem de escrocherii pe Internet, nu se gândesc la traficul de ființe umane

În privința percepției cu privire la riscurile puse de Internet, cercetarea arată că mai bine de jumătate dintre adolescenți și tineri realizează că Internetul vine la pachet cu riscuri, dar conștientizarea cu privire la problema traficului de ființe umane este scăzută.

Doar jumătate dintre respondenți consideră că Internetul este nesigur pentru fete, în timp ce statisticile arată că 9 din 10 victime ale traficului de ființe umane sunt fete și femei.

Când se gândesc la riscurile Internetului, majoritatea adolescentelor se tem de escrocherii, de capcane întinse de necunoscuți și de ușurința cu care pot fi jignite în online.

Doar 41% au auzit şi ştiu despre ce este vorba în cazul metodei „Loverboy”.

Tinerele nu mai sunt luate cu forța, ci cucerite și convinse să producă bani ușor

Reţelele de prostituţie şi-au schimbat în ultimii ani metodele. Tinerele nu mai sunt luate cu forţa din ţară, ci sunt cucerite şi convinse să producă bani uşor, folosindu-se de propriul corp. Metoda se numeşte „Loverboy” şi începe cu o poveste de dragoste.

Acest fenomen de proxenetism îşi are rădăcinile în Olanda, spun autorităţile. Metoda pare una simplă, dar are multe implicaţii complexe la nivel psihologic.

„Loverboy” este una dintre cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane, în special a recrutorilor, prin care se urmărește înșelarea victimelor.

Traficantul îi dă impresia victimei că s-a îndragostit de ea, iar aceasta se îndragostește de el, acceptând să facă orice pentru dragostea sa.

A devenit o normalitate să aibă relații cu necunoscuți

„Faptul că adolescenții din ziua de azi, undeva la 40%, ar pleca în primele 6 luni cu iubitul în străinătate, nouă ne dă un semnal de alarmă”, spune Loredana Urzică Mirea, de la Asociaţia eLiberare.

Studiul mai arată că pentru adolescenți a devenit o normalitate să aibă relații cu necunoscuți.

„Mai intervine ceva în momentul în care ele pleacă în străinătate: le sunt reținute actele, nu mai au voie să vprbească cu persoane străine, încep să fie supravegheate. Ele abia atunci realizează coșmarul pe care îl trăiesc, până ajung să plece din țară lucrurile sunt destul de roz, persoana respectivă primește cadouri, bani, astfel încât să aibă un trai mai bun de zi cu zi”, adaugă Loredana Urzică Mirea.

Dispuși să plece din țară pentru iubitul cunoscut pe Internet

Cele mai multe victime recrutate prin metoda ”Loverboy” nu au realizat că urmează să fie exploatate decât după ce au părăsit ţara. Iar faptul că mulți sunt dispuși să plece din țară pentru iubitul cunoscut pe Internet este o mare sursă de risc.

Din totalul fetelor heterosexuale și al băieților cu orientare bisexuală sau homosexuală, 39% declară că s-ar duce în vacanță în afara țării pentru a se întâlni cu partenerul în primele 6 luni de relație, iar dintre fete, 41% afirmă lucrul acesta.

23% dintre tineri s-ar duce în perioada dintre 3-6 luni, iar 6% încă din prima lună.

România, principala țară-sursă

România este principala țară-sursă pentru victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană. Visul unei vieți mai bune a devenit o momeală care a vulnerabilizat românii în fața traficanților de persoane.

Suntem țară de origine, de tranzit și de destinație pentru femei, bărbați și copii.

Majoritatea victimelor sunt minori, care provin din comunități  vulnerabile, unde există multă sărăcie, iar educația lipsește cu desăvârșire. Rapoartele internaționale asupra fenomenului arată o înrăutățire constantă a situației în ultimul deceniu.

Presa locală a relatat în mai multe rânduri despre adolescente recrutate de pe băncile  școlii de rețele de proxeneți bine organizate, care le-au urmărit timp de mai mulți ani si le-au convins să părăsească țara pentru a le exploata sexual în  străinătate.

Sunt, de asemenea, cunoscute cazurile în care chiar părinții, naturali sau adoptivi, le propun fetelor minore să se prostitueze și le dau pe mâna proxeneților care câștigă sume uriașe în urma traficului. Pandemia a accentuat fenomenul, pentru că expunerea pe internet, de unde se racolează cel mai adesea victimele, a crescut considerabil.

Iar organizațiile neguvernamentale din domeniu spun că traficul de persoane este unul  care ține de siguranța națională, pentru că vorbim de crimă organizată.

Bani, bani și iar bani

În 2018 s-a făcut un studiu și acest fenomen al traficului de persoane a fost privit din perspectiva business-ului. La acel moment, Eurostat raporta că în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, erau 6.101 victime cetățeni români. De asemenea, Organizația Mondială a Muncii menționează că în țările dezvoltate, rețelele de criminalitate organizată câștigă din exploatarea persoanelor minimum 500 euro/zi, dar noi știm că majoritatea fetelor care sunt exploatate și copiii care sunt obligați să fure telefoanele mobile, trebuie să obțină 1.000 euro/zi. Oricum, studiul a fost pe acești 500 euro/zi așa cum prevede raportul Organizației Mondiale a Muncii.

Dacă multiplicăm 6.000 de victime cu 500 euro/zi obținem 3.000.000 euro/zi. Însă, de fapt, noi nu avem capacitatea de a identifica decât un procentaj foarte mic din numărul total de victime pe care rețelele de criminalitate organizată le exploatează.

Citiți și: 

Cât se câștigă în România din traficul de persoane? Cum putem să combatem fenomenul?

Și:

Metoda “Loverboy” . Cum sunt manipulate victimele traficanților de persoane

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol