15 iulie 2024, 23:33

Ce este sărăcia energetică și de ce afectează tot mai multe femei

Femeile și mamele singure au mai multe greutăți cu plata facturilor la energie decât bărbații. Aceste este rezultatul impactul recentei crize a costului traiului

Sărăcia energetică constituie o problemă importantă în numeroase regiuni din Europa în care gospodăriile fac față cu greu creșterilor de prețuri la energie.

Potrivit datelor Eurofound din 2022, mamele și femeile singure sunt mai expuse dificultăților cu plata facturilor la energie decât bărbații singuri.

Acest lucru se datorează adesea unor venituri medii mai mici și unei incidențe mai mari a locurilor de muncă prost plătite, precare sau cu normă redusă în rândul femeilor.

Diferența de remunerare între femei și bărbați în UE se menținea la 13% în 2020, aceasta cunoscând o evoluție foarte redusă în ultimul deceniu. În termeni simpli, femeile câștigă în medie cu 13% mai puțin pe oră decât bărbații.

Criza costului vieții are un impact negativ în privința incluziunii economice și sociale, a sănătății și a drepturilor fundamentale ale femeilor.

De asemenea, este mai dificil pentru femeile fără venituri sau cu venituri mici să fugă de abuzurile și violența domestică din partea unui partener de care sunt legate financiar.

Parlamentul European elaborează un Fond social pentru climă care să garanteze fiecărui cetățean european, în special persoanelor în situații de vulnerabilitate, accesul la energie la tarife rezonabile.

Fondul va finanța măsuri concrete pentru combaterea sărăciei energetice și de mobilitate, atât pe termen scurt cât și lung.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol