20 aprilie 2024, 11:12

Ce este suprasolicitarea cognitivă și cum oamenii devin prizonieri ai rețelelor sociale

Un studiu recent asupra modului în care rețelele sociale afectează comportamentul uman a descoperit că acestea au un efect de epuizare mentală asupra utilizatorilor, influențându-le negativ capacitatea de a face alegeri raționale.
Astfel, este mai probabil să fii influențat de un număr mare de aprecieri la postări, chiar și până în punctul de a da clic pe reclame pentru produse de care nu ai nevoie sau pe care nu le vrei.
Cercetătorii au numit această stare de epuizare mentală „suprasolicitare cognitivă”.
Utilizarea rețelelor sociale conduce la această stare, deoarece utilizatorul este pus să evalueze în mod constant diferite tipuri de informații în diferite forme precum text, fotografii și video, de la persoane diferite, scrie antifake.ro.
Printr-o mai bună înțelegere a modului în care ar putea fi influențați, inconștient, de rețelele sociale, consumatorii pot fi mai atenți și mai activi în raționalizarea utilizării lor.
Cercetătorii cred că platformele bogate în conținut media, cum ar fi TikTok, Instagram Reels și YouTube sunt probabil cele mai solicitante din punct de vedere mental, deoarece conțin text, fotografii, videoclipuri, animații si sunet. Drept dovadă, aceste platforme atrag foarte multe investiții de publicitate, oferind o rentabilitate ridicată pentru promovarea brandurilor.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol