10 decembrie 2023, 16:27

Ce este tehnofobia și cum îți poate afecta viața cotidiană

La tot pasul, întâlnim sau utilizăm dispozitive electronice de ultimă generație, destinate să ne facă viață mai ușoară. Cu toate acestea, anumitor persoane, aceste dispozitive nu numai că nu le ușurează viața, dar le și provoacă un disconfort uriaș. Tulburarea de care suferă aceste persoane poartă numele de tehnofobie și poate deveni o reală problemă în activitățile de zi cu zi ale persoanelor afectate.

Ce este tehnofobia

Tehnofobia este o frica irațională și excesivă față de tehnologie. Persoanele cu tehnofobie pot avea un sentiment de nesiguranță, anxietate sau panică atunci când se confruntă cu diferitele aspecte ale acestui domeniu. Această frică poate avea legătură cu orice aspect al tehnologiei, de la telefoanele mobile și computere până la roboți și inteligență artificială. Tehnofobia poate afecta viața de zi cu zi a persoanelor afectate, prin limitarea abilității acestora de a interacționa cu tehnologia modernă și poate fi o sursă majoră de stres și anxietate.

Tehnofobia nu este, deocamdată, încadrată ca afecțiune psihică, însă specialiștii din domeniul sănătății mintale o tratează similar altor fobii specifice. Fobia specifică este o tulburare de anxietate caracterizată prin frica intensă și nejustificată față de un obiect sau o situație specifică. În cazul tehnofobiei, factorul declanșator este reprezentat de tehnologie, ca domeniu general, sau de dispozitivele tehnologice. Persoanele cu tehnofobie pot experimenta stări copleșitoare și debilitante, care pot afecta negativ calitatea vieții lor și abilitatea de a se descurca într-o societate dominată de tehnologie.

De ce apare tehnofobia

Cauzele exacte ale tehnofobiei nu sunt încă pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Cele mai frecvente cauze care conduc la declanșarea tehnofobiei sunt reprezentate de:

  • experiențele traumatizante – persoanele care au trecut printr-un incident traumatizant legat de tehnologie (un atac cibernetic sau pierderea datelor importante) pot dezvolta o frică persistentă față de tehnologie;
  • factorii genetici – există unele cercetări care sugerează că predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea fobiilor, inclusiv cea manifestată față de tehnologie;
  • stilul de viață – persoanele care petrec mult timp izolate sau care au o rutină de viață limitată pot fi mai predispuse la dezvoltarea tehnofobiei;
  • înțelegerea limitată a tehnologiei – persoanele care înțeleg puțin sau incorect tehnologia pot fi mai susceptibile la dezvoltarea fricii față de aceasta;
  • factorii culturali și socio-economici – anumite culturi sau grupuri sociale pot perpetua idei negative sau stereotipuri despre tehnologie, care pot contribui la dezvoltarea tehnofobiei.

Este important de menționat că acești factori pot interacționa între ei și că nu există o cauza singulară a tehnofobiei. Tratamentul poate include terapie cognitiv-comportamentală, terapie prin expunere sau alte forme de terapie, în funcție de severitatea afecțiunii și nevoile individuale ale persoanei afectate.

Tehnofobia – simptome

Simptomele tehnofobiei pot fi diferite de la o persoană la alta și pot varia în funcție de tipul și nivelul de tehnologie care provoacă frica. Astfel, printre manifestările apărute la persoanele care suferă de tehnofobie, se numără:

anxietate, stres și iritabilitate în prezenta tehnologiei sau atunci când se utilizează dispozitive și aplicații;
evitarea tehnologiei în mod constant sau refuzul de a încercă o tehnologie nouă. De exemplu, o persoană care suferă de tehnofobie poate refuza să achiziționeze un calculator sau un telefon performant sau să folosească dispozitivele bancare electronice (plata la POS, retragerea de numerar de la ATM);
preocuparea constantă pentru siguranță și securitatea dispozitivelor tehnologice, dusă uneori până la un nivel obsesiv;
simptome fizice (palpitații, transpirație excesivă, tremur sau greață) în prezețta dispozitivelor moderne sau când acestea sunt utilizate de către persoanele în cauză;
stări depresive (lipsa de energie, lipsa motivației sau pierderea interesului pentru activitățile obișnuite);
dificultăți de concentrare, probleme de memorie sau dificultăți în luarea de decizii legate de tehnologie;
izolare socială și diminuarea abilitaților de comunicare, pe fondul evitării tehnologiei și a interacțiunii online.

Un aspect demn de luat în seamă este faptul că simptomele tehnofobiei pot fi similare cu cele ale altor tulburări de anxietate și trebuie să fie evaluate de către un medic specialist psihiatru și/sau un psihoterapeut, înainte de a se stabili diagnosticul de tehnofobie.

Efectele tehnofobiei

Deoarece tehnologia acoperă aproape toate aspectele vieții moderne, fobia față de aceasta poate provoca adevărate dezechilibre pentru persoanele care se confruntă cu ea. Tehnofobia influențează atât pacienții afectați, cât și persoanele din jurul acestora, putând apărea inconveniente serioase în viață socială, la locul de muncă sau la nivel financiar.

Impactul social

Pentru persoanele care suferă de tehnofobie, utilizarea tehnologiei poate fi un stres major, iar efectele sociale pot fi semnificative. În primul rand, tehnofobia poate duce la izolare socială, deoarece persoanele afectate evită să utilizeze tehnologia pentru comunicarea cu alte persoane, ceea ce poate duce la pierderea contactului cu prietenii și familia și la pierderea oportunităților sociale.

În plus, tehnofobia poate duce la dificultăți în găsirea și menținerea unui loc de muncă, deoarece multe locuri de muncă necesita utilizarea tehnologiei și a dispozitivelor electronice. Aceste persoane pot fi excluse din anumite domenii profesionale și pot avea opțiuni limitate, în ceea ce privește cariera.

În același timp, tehnofobia poate afecta capacitatea unei persoane de a găsi și a accesa informații importante. În era informațională în care trăim, accesul la informații este vital pentru a lua decizii informate și pentru a rămâne la curent cu evenimentele actuale. Persoanele afectate de tehnofobie pot avea dificultăți în a găsi și a accesa informațiile de care au nevoie, din cauza lipsei de cunoștinte și competente tehnologice.

Impactul economic

Tehnofobia poate avea efecte economice majore asupra persoanelor afectate. În primul rand, persoanele care suferă de tehnofobie pot fi limitate în ceea ce privește opțiunile de cariera și pot avea dificultăți în găsirea unui loc de munca care să nu implice utilizarea tehnologiei. Acest lucru poate duce la un nivel scăzut al veniturilor și la o limitare a oportunităților de avansare în carieră.

În plus, tehnofobia poate fi costisitoare din punct de vedere financiar, deoarece persoanele care se confruntă cu aceasta tulburare pot fi nevoite să angajeze profesioniști pentru a face fata tehnologiei, cum ar fi plătirea unui specialist pentru a instala și a configura un dispozitiv electronic. De asemenea, persoanele cu tehnofobie pot fi mai predispuse la fraude și escrocherii online, ceea ce poate duce la pierderi financiare.

Din perspectiva societății, tehnofobia poate avea efecte negative asupra economiei în ansamblu, deoarece persoanele afectate pot fi mai puțin productive și pot fi excluse din anumite sectoare care se bazează pe tehnologie. De asemenea, tehnofobia poate încetini inovația și progresul tehnologic, deoarece persoanele afectate pot fi reticente în a utiliza și a adopta noile tehnologii.

Impactul psihologic

Tehnofobia poate avea efecte psihologice pronunțate asupra persoanelor care se confruntă cu această problemă. Printre acestea se numără:

stresul și anxietatea – persoanele cu tehnofobie se pot confrunta cu stresul și cu stările anxioase atunci când sunt expuse la tehnologie sau trebuie să utilizeze dispozitive electronice;
izolarea socială – persoanele care suferă de tehnofobie pot ajunge să evite comunicarea prin intermediul tehnologiei, ceea ce poate duce la izolare socială și la pierderea legăturilor cu prietenii și familia. Acest lucru poate provoca o deteriorare a stării de spirit și a sănătății mintale;
depresia – tehnofobia poate declanșa simptome de depresie, precum stările de tristețe, lipsa de motivație, oboseală cronică sau lipsa interesului pentru activitățile de zi cu zi;
scăderea stimei de sine – persoanele cu tehnofobie pot să se simță neajutorate și incapabile atunci când se confruntă cu tehnologia, ceea ce poate provoca o scădere a stimei de sine și a încrederii în propriile abilitați;
probleme de concentrare – stresul și anxietatea asociate tehnofobiei pot duce la dificultăți de concentrare și de memorare a informațiilor. Acest lucru poate afecta performanța la locul de muncă sau la scoală.

În general, tehnofobia poate avea un impact negativ semnificativ asupra stării de sănătate mintală și poate afecta capacitatea unei persoane de a funcționa normal în viață de zi cu zi. Este important că persoanele care se confruntă cu această tulburare să solicite ajutorul unui specialist în sănătatea mintală, pentru a putea beneficia de un tratament adecvat.

Sursa: reginamaria.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol