Medicamentele nefolosite sau expirate pot fi duse într-un spațiu sigur pentru a fi distruse, așa cum se întâmplă cu ambalajele pentru returnarea garanției.
De la începutul anului, toate unitățile medicale, fie ele de stat sau private, au obligația de a colecta deșeurile medicamentoase de la populație.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București a înființat un astfel de centru.
Oricine are acasă medicamente expirate sau neutilizate le poate aduce în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 12:00-13:00, la centrul amenajat în clădirea H de Chirurgie Plastică, cu acces din Strada Grigore Alexandrescu.
La fel ca la centrele organizate în magazine unde se colectează ambalajele de plastic pentru returnarea garanției, și în acest caz este nevoie de răbdare și de puțină atenție din partea celor care vor să ajute într-adevăr mediul înconjurător.
Pentru că deșeurile urmează să fie neutralizate diferențiat, în funcție de compoziția chimică, este necesar ca ele să fie separate încă de la început pe categorii și notate într-o listă: deșeuri de medicamente citotoxice şi citostatice, pastile, tablete, unguente, creme, siropuri, apoi, deșeuri de medicamente în stare lichidă aflate în recipient cu potențial înțepător, fiole de sticlă, seringi preumplute sau goale, precum și deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune, spray-uri.
Formularul poate fi printat de pe site-ul spitalului și completat, eventual, înainte de a ajunge cu medicamentele la centrul de colectare.
După ce sunt stocate, sunt preluate de către o firmă specializată și autorizată în acest sens și distruse.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol