9 octombrie 2024, 4:21

Pericol pentru sănătate: apele României sunt pline de medicamente aruncate la gunoi

Apele României sunt pline de medicamente pe care oamenii le aruncă la gunoi după expirare, provocând astfel un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

Mii de tone de medicamente ajung în râuri sau în pânza freatică şi implicit în mâncarea noastră, potrivit experţilor de mediu.

„Noi estimăm că putem ajunge şi la 2.500-3.000 de tone. Majoritatea se descompun în contact cu apa. În apa respectivă avem peşti pe care îi pescuim şi (n.r. medicamentele) ajung iarăşi în hrana noastră, provocându-ne afecţiuni de tot felul”, a spus Dan Trifu, vicepreşedinte Eco Civica, pentru Prima TV.

În 65% din apele curgătoare ale ţării noastre, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depăşeşte de 300 de ori limitele maxime admise.

Prin tratamentul apelor reziduale, ibuprofenul, de exemplu, ar putea fi eliminat în proporţie de doar 60-90%.

Poluarea apelor cu medicamente are o amprentă negativă asupra dezvoltării copiilor, potrivit deputatului USR Adrian Wiener, precum dereglări hormonale şi antibiorezistenţă, adică creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice.

Mulţi români nu ştiu că pot duce medicamentele expirate la farmacii, în loc să le arunce la coşul de gunoi, în linie cu un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2014. Ordinul însă nu obligă farmaciile să le preia, astfel că deşi cele mai multe dintre ele s-au conformat, unele nu acceptă medicamente expirate.

Un set de legi care ar reglementa procesul prin informarea populaţiei şi implicarea farmaciilor şi a producătorilor, este blocat la comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

CITEȘTE ȘI:

Tu ce faci cu medicamentele expirate? Iată soluția corectă


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol