13 octombrie 2024, 23:58

Ce faci dacă ai un copil dependent de droguri? Pastila de (dez)informare de la Digi24 are răspunsuri

Aproape 1.000.000 de români au consumat un drog cel puțin o dată în viață, iar câteva zeci de mii sunt dependenți, potrivit statisticilor Agenției Naționale Antidrog.

Cei mai predispuși la consumul de droguri sunt adolescenții, de aceea trebuie să începem educația antidrog în familie de la șapte-opt ani, ne sfătuiesc experții.

Copiii încep să ia droguri încă de la 13 ani. Sună șocant, nu-i așa? Dar consumul de substanțe a devenit o parte din viața celor mici, chiar înainte ca aceștia să ajungă la vârsta adolescenței.

În timp ce cei mai mulți dintre ei încep doar prin a experimenta, majoritatea continuă să încerce alte tipuri de droguri. Doi din zece tineri au încercat cel puțin un tip de drog.

Canabisul este printre cele mai populare substanțe. Două treimi dintre consumatorii de canabis declară că au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 19 ani. Cocaina este, și ea, folosită încă de la vârste mici – începând cu 13 ani.

Vă puteți întreba cum fac rost copiii de astfel de substanțe. Deși internetul și rețelele de socializare joacă parțial un rol în acest proces, modul preferat rămâne vechea metodă „din gură în gură”.

Însă ce faci dacă ai un copil care este dependent de droguri? Răspunsul la întrebare s-ar putea să-l găsiți în ”Pastila de necomunicare, de la Digi24, pe care o puteți urmări în jurnalele de știri de joi până luni, în diverse tronsoane orare.

În România, există doar trei centre de stat care oferă servicii de dezintoxicare, dintre care doar unul se adresează și minorilor. (insert: Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Institutul de Psihiatrie Socola, Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri ”Sfântul Stelian” – la final se subliniază doar Spitalul Obregia)

Mai există și varianta centrelor Agenției Naționale Antidrog, unde se oferă servicii de prevenție, evaluare și consiliere. Însă chiar ANA admite că, în anul 2022, doar 30 de adolescenți au beneficiat de asistență psihologică în cadrul proiectului ”SAFE SPACE”.

Până atunci, nu exista niciun program care să se adreseze minorilor dependenți de substanțe.

Acest număr ne face să ne întrebăm dacă ANA chiar poate să reducă numărul consumatorilor minori.

De cele mai multe ori, familiile sunt nevoite să apeleze la centre private, care oferă ore de psihoterapie pentru minori.

Dacă nu ne mișcăm repede și nu creăm de urgență infrastructura prevenire – combatere – tratament, fenomenul va crește, avertizează expertul antidrog Cătălin Tone.

Concomitent cu mărirea pedepselor pentru traficanți și consumatori, se impune apariția unor centre regionale sau comunități terapeutice pentru sprijin și tratament, consideră Cătălin Țone.

În lipsa unei implicări serioase din partea statului, dependenții și familiile acestora trec nu numai prin dificultăți financiare, ci și emoționale. Consilierea apropiaților minorilor este un subiect frecvent ignorat de autorități, deși susținerea familiei reprezintă un pas important în procesul de recuperare.

Testarea în cadrul școlii este una dintre metodele de prevenție care se poate face cu inteligență și discreție.

Condiția este să nu existe discriminare și stigmatizare în cazul copiilor, altfel efectul va fi unul invers.

Rămâne întrebarea: este statul capabil să facă față realității?

Să urmărim împreună, ca și cei care privesc Digi24 sau pagina Youtube a emisiunii ”Pastila de (dez)infomare”, emisiunea pe care o puteți viziona în direst de joi până luni, la unele dintre jurnalele de știri ale zilei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol