28 aprilie 2024, 0:25

Ce pagube mai provoacă pandemia: a generat un munte de deșeuri medicale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul uriaş de deşeuri medicale generate de pandemia de COVID-19.

Potrivit OMS, peste jumătate dintre centrele medicale din statele mai sărace nu au capcitatea de a gestiona în siguranţă aceste deşeuri.

Este imposibilă o estimare a cantităţii de deşeuri medicale generate de aceste pandemii, însă printr-un singur program al ONU au fost distribute 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală – precum mănuşi din latex şi măşti – în statele cu venituri mici.

Totodată, au fost folosite zeci de milioane de kituri de testare şi miliarde de ace şi seringi, în timpul campaniei mondiale de vaccinare.

OMS afirmă că aceste obiecte pot constitui un pericol pentru mediu, dacă sunt aruncate în mod neglijent, dacă sunt arse sau ajung la gropi de gunoi, relatează BBC.

„Muntele” de deşeuri medicale asociate COVID-19 prezintă riscuri pentru sănătate şi pentru mediu, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), solicitând măsuri pentru a reduce în special utilizarea mănuşilor, informează AFP şi DPA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a analizat într-un nou raport cele aproape 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală care au fost expediate între martie 2020 şi noiembrie 2021 în întreaga lume de către Naţiunile Unite, pentru a ajuta ţările, în special pe cele mai defavorizate, să facă faţă pandemiei.

Au fost expediate peste 140 de milioane de kituri de testare, capabile să genereze 2.600 de tone de deşeuri ne-infecţioase (în principal plastic) şi 731.000 de litri de deşeuri chimice (echivalentul unei treimi dintr-un bazin olimpic), în timp ce peste 8 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume, generând alte 144.000 de tone de deşeuri sub formă de seringi, ace şi cutii de siguranţă.

Aproximativ 97% din deşeurile din plastic rezultate în urma testelor au fost incinerate.

Aceste zeci de mii de tone de deşeuri medicale la care se face referire în raport reprezintă însă doar o mică parte din volumul global de deşeuri, deoarece studiul nu ia în considerare echipamentele care nu au fost trimise prin intermediul ONU.

Aceste deşeuri medicale suplimentare rezultate în urma răspunsului la pandemie au pus la grea încercare sistemele de gestionare a deşeurilor din întreaga lume şi ameninţă „sănătatea oamenilor şi pe cea a mediului”, subliniază cu îngrijorare OMS.

Sursa foto:Image by Yildiray Yücel Kamanmaz from Pixabay

CITEȘTE ȘI:

EdițiaVerde.ro: La Sinaia, măștile faciale folosite sunt utilizate la producerea de energie


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol