27 aprilie 2024, 10:06

Următoarea pandemie? Este deja aici și afectează animalele sălbatice ale Pământului

Ar trebui să știm că o pandemie afectează numeroase specii, nu doar oamenii.

Această pandemie este reprezentată de gripa aviară cu patogenitate ridicată H5N1, sau gripa aviară, care a provocat un număr semnificativ de decese în rândul păsărilor și mamiferelor din întreaga lume, în special în ultimii trei ani.

Originară de la gâștele domestice din China în 1997, H5N1 și-a demonstrat potențialul letal încă de la început prin infectarea oamenilor din Asia de Sud-Est cu o rată ridicată a mortalității.

„Grupul meu de cercetare s-a lovit de virus atunci când acesta a ucis un mamifer, o civetă de palmier Owston, pe cale de dispariție, care făcea parte dintr-un program de reproducere în captivitate în Parcul Național Cuc Phuong din Vietnam, în 2005. Modul în care aceste animale au contractat gripa aviară nu a fost niciodată confirmat”, a explicat Diana Bell, profesor de biologia conservării la University of East Anglia.

Această descoperire a determinat colectarea tuturor rapoartelor confirmate de infecție mortală cu gripă aviară pentru a evalua cât de mare este amenințarea pe care acest virus o poate reprezenta pentru animalele sălbatice.

Iată cum un virus nou descoperit la păsările de curte din China a ajuns să amenințe o mare parte din biodiversitatea mondială, scrie ediția internațională a The Conversation.

În mod special, virusul și-a demonstrat capacitatea de a trece de barierele dintre specii, afectând mamifere, inclusiv primate, rozătoare, porci, iepuri și chiar și carnivore mari.

Această tendință alarmantă subliniază potențialul pandemic al virusului în ceea ce privește biodiversitatea globală, rapoarte recente confirmând răspândirea rapidă a acestuia pe toate continentele și impactul devastator asupra mamiferelor terestre și acvatice, precum și asupra unor populații semnificative de păsări.

Cu peste 882 de cazuri de infecții cu H5N1 la om raportate din 2003, care au dus la o rată de mortalitate de 52%, și cu apariția recentă a unor noi subtipuri capabile să infecteze oamenii, amenințarea la adresa sănătății umane rămâne îngrijorătoare.

Pentru a combate efectele devastatoare pe scară largă cauzată de H5N1 și pentru a proteja atât animalele sălbatice, cât și oamenii, este esențială o revizuire radicală a practicilor de producție avicolă la nivel mondial, inclusiv măsuri de stopare a extinderii megafermelor și de asigurare a unor practici agricole mai durabile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol