3 mai 2024, 7:19

Atenție la rănile provocate prin electrocutare și șoc electric

Aplicarea unui câmp electric de intensitate scăzută provoacă o senzație neplăcută imediată („șocul”), dar rareori cauzează răni grave sau permanente.

Aplicarea unui câmp electric de mare intensitate provoacă leziuni termice sau electrochimice țesuturilor interne.

Leziunile ”electrice” sunt provocate de contactul cu surse de curent de joasă sau de înaltă tensiune, avertizează medicii de la Spitalul Județean Sfântu-Gheorghe.

În cazul copiilor, printre cele mai comune cauze care duc la astfel de accidente se numără:

  • introducerea degetelor sau obiectelor metalice în priză;
  •  atingerea sau cuplarea cablurilor electrice slab izolate, scurtcircuitate;
  • atingerea sau apropierea de fire de înaltă tensiune (cățărarea pe stâlpii de electricitate sau pe vagoanele de tren, etc.);
  •  atingerea liniei electrice aeriene cu firul zmeului
  • funcționarea defectuoasă a unor instrumente medicale.

Severitatea rănilor cauzate de electricitate depinde de câțiva factori, cum ar fi tipul de curent (direct sau alternativ); tensiune și amperaj; durata expunerii (expunerile prelungite cresc gravitatea leziunilor); rezistența corpului victimei; calea curentă, care determină ce țesuturi specifice sunt deteriorate.

Curenții de înaltă tensiune pot provoca leziuni ale sistemului nervos central și ale nervilor periferici, degenerarea sau necroza țesutului muscular, infarct miocardic, aritmie și insuficiență renală.

Curenții de joasă tensiune pot provoca leziuni ale sistemului nervos central, aritmie cardiacă și compresia nervilor periferici.

𝑷𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒆

Informarea și educarea părinților (utilizarea corectă și amplasarea în condiții de siguranță a aparatelor electrice de uz casnic, departe de copii)

Supravegherea copiilor, acoperirea prizelor cu capace de protecție, fabricarea aparatelor electrice cu dispozitive de protecție.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol