20 aprilie 2024, 6:49

Ce șanse au românii în fața epidemiei de gripă?

La doar câteva zile după declararea a două săptămâni având caracter epidemic,  numărul cazurilor de infecții respiratorii acute au crescut din nou cu peste 20% față de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și săptămâna viitoare, adică a treia săptămână consecutivă, va avea tot caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă.

În momentul de față, bilanțul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 34 de morţi. În plus, 85 de elevi din şcolile bucureştene au fost diagnosticați cu gripă în decursul ultimelor patru zile.

Din acest motiv, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru Digi24  că „ în acest moment situația este îngrijorătoare”.

Decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Școlar în colaborare cu DSP-urile acolo unde este necesar. Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment pentru că situaţia este îngrijorătoare.

Conform datelor noastre, în acest moment mai avem în jur de 24.000 de doze în stoc, dar Ministrul Sănătății a luat decizia suplimentării acestor doze, astfel încât săptămâna viitoare vor mai merge spre cabinele medicilor de familie încă 25.000 de doze. Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de DSP-uri, bineînţeles la solicitarea medicilor de familie. Eu aş vrea să atrag atenţia că totuşi aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie pentru că necesită nişte proceduri. Noi am făcut eforturi, am finalizat procedurile şi de săptămâna viitoare vom putea achiziţiona acele doze suplimentare. 

Cealaltă categorie a populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii, care la rândul lor ar fi trebuit să-şi facă stocul pentru că există antivirale în depozite. Am primit ultima situaţie. Avem suficiente antivirale. Farmaciile trebuie doar să comande. 

Ne precipităm în ultima parte, când ştim că avem nevoie urgent. Menţionez că primele doze de vaccin antigripal au ajuns la DSP-urei începând cu 15 septembrie. Deci timp era suficient pentru cereri suplimentare. Şi ei au aşteptat să respecte toate procedurile, dar la noi din 34 de persoane, 30 aveau condiţii medicale preexistente. Patru sunt cei care nu aveau, a precizat ministru Sorina Pintea. 

Estonia, Letonia și România, țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei din Europa

Un studiu realizat recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat), arată faptul că cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei s-a înregistrat în 2016 în Estonia, Letonia și România, țări care au rezultate slabe față de media de 43% regăsită la nivel european.

Rezultatele studiului, în rândul celor 18 state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, arată că cea mai ridicată rată de vaccinare împotriva gripei s-a înregistrat în Marea Britanie (71%), Spania (56%) şi Irlanda (55%), iar cea mai scăzută în Estonia (3%), Letonia (4%) şi România (8%).

Medicii spun că şi în Bulgaria există un grad mic de imunizare a populației. Doar 0.5% din oameni se vaccinaseră, înainte de izbucnirea epidemiei. Procentul a ajuns între timp la 3%, dar este în continuare unul mic.

Rata Vaccinării împotriva gripei (Date Eurostat)

Epidemia de gripă, chiar la un pas de România. Ungaria și Bulgaria declară carantină în unele spitale

Dacă în România autoritățile sunt reținute și spun că încă nu sunt îndeplinite condițiile pentru declararea epidemiei de gripă, în Ungaria măsura a fost adoptată în acestă săptămână. În țara vecină, numărul cazurilor de gripă a explodat, iar în unele spitale au fost interzise chiar și vizitele pe anumite secții.

Cu toate acestea, autoritățile spun că se luptă cu o altă problemă gravă: oamenii refuză să se vaccineze. Chiar dacă vaccinul antigripal nu lipsește din aproape nicio farmacie, medicii afirmă faptul că îi convig cu greu pe aceștia să se imunizeze.

În Bulgaria urmează să fie declarată epidemie de gripă în regiunea Vidin, la graniţa cu România, după ce măsura a fost deja luată în Ruse. Aici 12 oameni, printre care şi un copil de 5 ani, au murit din cauza bolii. 

Medicii trag un semnal de alarmă și supun că principalul motiv pentru care virusul gripal se extinde atât de repede este reprezentat de gradul mic de imunizare al populației. Mai mult, aceștia spun că oamenii se mai pot încă vaccina și că acest pas poate opri extincția gripei.

În 15 regiuni din Bulgaria, unde virusul s-a extins în ultima vreme cu repeziciune, şcolile au fost deja închise. Mai mult decât atât, situația pare să se agraveze pe zi ce trece. Numărul persoanelor care s-au prezentat la spital cu infecții respiratorii sau simptome de gripă s-a dublat, față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar medicii se așteaptă ca în orice clipă și Vidinul să fie declarat zonă epidemica.

Legea bulgară prevede că se poate declara epidemie odată ce numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 200 de cazuri la 10.000 de locuitori.

Mai mult decât atât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, epidemia de gripă este declarată când există 1500 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. Iar din acest motiv și  Ungaria a îndeplinit acest criteriu zilele trecute, iar autoritățile au luat măsuri de prevenire a extinderii virusului.

Cu toate acestea, marea problemă a oamenilor o reprezintă însă nepăsarea. Aceștia spun că refuză vaccinarea și că se tratează folosind leacuri băbești și ceaiuri din plante. Aceste tratamente rudimentare pot trata o simplă răceală, dar nu și gripa. În plus, medicii susțin că o astfel de atitudine este toxică în acest moment și cer ca oamenii să fie mult mai dipuși în vederea colaborării, fiind singura soluție pentru a depăși această criză.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol