25 aprilie 2024, 13:15

Ce se ascunde în Marea Neagră? A vrut să culeagă midii, dar a găsit o perlă neagră naturală

O perlă foarte rară a fost găsită în Marea Neagră. Un scafandru profesionist din Constanţa a descoperit o perlă neagră într-o midie, de dimensiunea unui bob de mazăre.

Tânărul susține că perla a găsit-o accidental. În timpul unui antrenament a cules câteva midii din Marea Neagră, la o adâncime de 10 metri. Ajugând acasă le-a pus la fiert și cand a vrut să scoată carnea din cochilie şi, în timp ce le mânca, a descoperit o perlă netedă, de culoare neagră, de mărimea unui bob de mazăre.

Perla era puţin moale la atingere şi, în timp, şi-a schimbat culoarea, devenind mult mai închisă“, a relatat acesta.

Scafandrul susține că nu-l interesează valoarea materială a perlei şi nu a mers la un bijutier specialist pentru a fi evaluată, spunând că o va păstra ca amintire.

Marea Neagră nu este o zonă unde cresc perle naturale şi, prin urmare, perla descoperită accidental are o valoare şi mai mare, informează adevarul.ro.

Directorul ştiinţific de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa, Tania Zaharia, ne explică cum se formează perla. Acesta spune că geneza unui mărgăritar începe cu un fapt banal, când un fragment de materie organică străină ori un parazit ajunge în corpul moluştei sau o rănire accidentală face ca un fragment de ţesut din manta să ajungă într-o altă parte din organism.

O perlă neagră naturală costă între 50 şi 2.000 dolari, în funcţie de calitate şi de mărimea ei.

Sâcâită de acest intrus, de care nu poate scăpa uşor, molusca a învăţat de sute de milioane de ani o metodă proprie de a atenua senzaţia deranjantă: acoperă corpul străin cu straturi-straturi dintr-o materie neteda, calcaroasă, izolându-l astfel şi făcându-l nevătămător, transformându-l într-o formaţiune inertă, rotunjită, mai puţin iritantă pentru ţesuturile moi şi care, dacă nu poate fi eliminată, cel puţin e mai uşor de suportat“, explică specialiştii.

sursa foto:adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol