10 aprilie 2021, 15:03

Ce se întâmplă prin combinarea a două tipuri diferite de vaccin?

Pare o întrebare a savanților britanici, dacă nu și-ar fi pus-o deja oamenii politici, forțați de situație, sau deja oamenii de știință, forțați de imaginație.

După ce a făcut un  vaccin mai mult sau mai puțin reușit, Universitatea Oxford lansează un studiu asupra combinării a două doze de vaccin anti-COVID-19 diferite.

Scopul este de a afla dacă o combinaţie de două doze de vaccinuri diferite la acelaşi pacient rămâne eficientă pentru a proteja populaţia împotriva coronavirusului.

„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, va creşte considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetător la Oxford însărcinat cu aceste teste, într-un comunicat.

Ce se întâmplă prin combinarea a două tipuri diferite de vaccin?

Acest studiu, prezentat ca o premieră mondială, va implica 820 de voluntari în vârstă de peste 50 de ani şi se va concentra pe combinarea celor două vaccinuri utilizate în prezent pe teritoriul britanic, cel al alianţei Pfizer/BioNTech şi cel de la AstraZeneca/Oxford.

El va evalua, de asemenea, eficienţa protecţiei în funcţie de distanţa dintre cele două injecţii, testând un interval de patru săptămâni, apropiat de cel recomandat iniţial, şi un interval de 12 săptămâni reţinut de autorităţile britanice pentru a vaccina mai multe persoane.

Vaccinarea, cauză națională în Regatul Unit

Ţara din Europa cea mai afectată de pandemie cu peste 108.000 de decese, Regatul Unit a făcut din vaccinare o cauză naţională pentru a ieşi din criza sanitară, în faţa unei mutaţii mai contagioase care a obligat-o să impună la începutul lui ianuarie al treilea lockdown.

Director medical adjunct pentru Anglia, Jonathan Van-Tam, a subliniat interesul de a „dispune de date care să sprijine un program de vaccinare mai suplu”, în special din cauza „constrângerilor legate de ofertă”.

„Este chiar posibil ca prin combinarea vaccinurilor răspunsul imunitar să fie mai bun, cu niveluri mai ridicate de anticorpi şi care să dureze mai mult”, a afirmat el.

Prima ţară din Europa Occidentală care şi-a început campania, Regatul Unit a vaccinat până acum peste 10 milioane de persoane şi are ca ţintă 15 milioane de persoane până la jumătatea lunii februarie, scrie Hotnews.

Citește și:

Tot ce vreți și trebuie să știți despre vaccinul AstraZeneca/Oxford. De unde vin reticențele unora dintre state


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.