13 septembrie 2023, 11:33

Cea mai bună afacere din toate timpurile – descoperirea și achiziționarea teritoriului Alaska

În urmă cu 277 de ani a avut loc primul contact al europenilor cu Alaska, când Vitus Bering a condus o expediţie a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Mai târziu, S.U.A. va obține impresionanta regiune la un preț derizoriu pentru adevăratul ei potențial.

În preistorie, Alaska a devenit populată de inuiţi şi o varietate de grupuri europene. În momentul contactului cu Europa prin cercetătorii ruşi, Alaska era populată de grupuri de nativi.

Descoperire și colonizare

Prima aşezare permanentă a europenilor a fost fondată în 1784, iar Compania ruso-americană a pus în aplicare un program de colonizare în primii ani ai secolului al XIX-lea. New Archangel de pe insula Kodiak a fost prima capitală a Alaskăi, dar ea s-a mutat curând pentru un secol în Sitka. Ruşii nu au colonizat complet Alaska, colonia nefiind foarte profitabilă.

Sursa www.aziaminvatat.ro

Pe unele insule şi părţi ale Peninsulei Alaska, grupuri de comercianţi au fost capabili să ducă o coexistenţă relativ paşnică cu populaţia locală. Alte grupuri nu au putut să gestioneze tensiunile şi pretenţiile comise. Au fost luaţi ostatici, alte persoane au fost transformate în sclavi, multe familii au fost despărţite, iar alte persoane au fost obligate să-şi părăsească satele şi să se stabilească în altă parte. În plus, 80% din populaţia Aleutinului a fost distrusă de boli infecţioase faţă de care nu aveau nici un fel de imunitate, în primele două generaţii de contact din Rusia.

De la stăpânirea rusă la cea americană…

La 20 iunie 1867, președintele S.U.A., Andrew Johnson, a anunțat oficial că a cumpărat Alaska de la Rusia. În echipa de negociatori americani s-a aflat George Pomuț, general de origine română. El i-a convins pe ruși să vândă Alaska la un preț care, astăzi, pare derizoriu: 7,2 milioane de dolari.

Sursa activenews.ro

Alaska a avut regimul unei provincii militare, fiind controlată de Armata S.U.A. A primit statutul de teritoriu al S.U.A. abia în anul 1912 și a fost declarată stat component al S.U.A. la data de 3 ianuarie 1959. Astfel, după un secol de la încheierea tranzacției, Alaska a devenit al 49-lea stat al S.U.A.

Alaska se întinde pe o suprafață de 1.518.800 km² (1.717.856 km², cu apele teritoriale cu tot), iar suprafața acestui stat este egală cu suprafața celor mai mici 22 de state din S.U.A. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, a fost votată și adoptată o lege care recunoaște statutul de limbă oficială pentru 20 de limbi ale nativilor.

În anul 1968, în Alaska s-a descoperit țiței, ceea ce a dat un nou impuls economiei locale. În prezent, bogățiile Alaskăi valorează de un miliard de ori mai mult, fiind valoroasă din mai multe puncte de vedere – de la resursele prețioase ale solului până la importanța strategică și militară crucială pe care a avut-o pentru Statele Unite în timpul Războiului Rece.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol