25 ianuarie 2021, 21:34

Cea mai mică școală din Europa este în Grecia. Cum e viața la Arkioi

Presa elenă transmite felicitări celei mai mici școli din Europa – care are un singur elev – situate pe insula îndepărtată Arkioi, din arhipelagul Dodecanez. Elevul și profesoara lui au câștigat un concurs internațional cu un material video realizat de ei.

Despre schimbări climatice

Competiția, ”Apa pe care o doresc”, a fost găzduită de Water Museums Global Network, care încearcă să aducă în atenție impactul pe care îl au schimbările climatice asupra resurselor de apă ale lumii, scrie greekreporter.com.

Participarea a constat în ”reflectarea de noi idei și perspective privind importanța patrimoniului nostru lichid și a relației sale cu schimbările climatice” prin intermediul unei scurte prezentări video, al unui desen sau al unei fotografii, potrivit site-ului oficial al concursului.

Pe picior de închidere

Cum spuneam, cursurile sunt frecventate de un singur elev și predate de o singură profesoară. Din păcate, dacă nu intervine vreo schimbare, imediat ce elevul va absolvi clasele elementare, școala se va închide.

Materialul prezentat de cea mai mică școală din Europa se referea la tradiția ”Persperouna”, adică ”Paparudelor”, cum le numim în România.

Paparudele

Conform tradiției elene, într-o țară cu o bogată istorie în agricultură și creșterea animalelor, în perioadele de secetă, un țăran, purtând pe brațe diverse flori și plante, se plimba prin sate, în timp ce localnicii aruncau cu apă pe el și cântau o melodie în care apelau la ajutorul Divinității pentru a aduce ploaia.

Elevul și profesoara sa, Christos și Maria-Faidra Tsialera, au ales această propunere nu doar pentru a arăta interesul față de folclor, ci și pentru că insula, care are circa 35 de locuitori permanenți, s-a confruntat cu o perioadă de secetă, căci de șase luni nu a mai fost pic de ploaie.

Nu se mai stabilesc familii

Christos Kaposos are aproape 11 ani și e cel mai mic dintre frații săi. Sunt cinci. ”Femeile vin vara, dar nu vor să rămână aici pentru a locui și a-și stabili familia”, a declarat profesoara, pentru BBC.

”Nu pot să cred că în 2019 în locul ăsta nu era medic sau nu erau medicamente”, a adăugat aceasta. Populația din Arkioi s-a redus numeric an de an, din 2001, iar singurii rezidenți permanenți sub 40 de ani sunt frații Kamposos și verișoara lor de 20 de ani, Maria Hatzi, care intenționează să se mute pe insula Leros, după ce se va căsători cu un pescar.

”Ăsta e ca un tărâm care aparține altei dimensiuni”, a declarat profesoara, care susține că viața acolo e simplă, frumoasă și pură. ”Dar cum să îi înveți pe copii să gestioneze viața de dincolo de insulă?”.

Copii din Arkioi nu vor să își părăsească familiile, așa că părăsesc școala. Cea mai mică școală din Europa.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.