3 martie 2024, 10:58

Cea mai proastă producție de vin din ultimii 62 de ani!

Producția mondială de vin va ajunge anul acesta la cel mai scăzut nivel din 1961 încoace, potrivit Organizației Internaționale pentru Vie și Vin (OIV). Motivele au legătură cu  temperaturile în creștere și cu inundațiile, scrie CNN.

“În fiecare an există ceva”

Giogio Delgrosso, șeful de statistică la OIV, a explicat jurnaliștilor CNN că până acum vremea extremă lovea la fiecare câțiva ani și întrerupea perioade lungi de recolte sănătoase și abundente. „Acum, evenimente climatice extreme au loc mereu. În fiecare an există ceva”, spune el.

Anul acesta, ploile abundente au ajutat la răspândirea mucegaiului în podgoriile din centrul și sudul Italiei, în timp ce o secetă severă și temperaturile în creștere au afectat podgoriile din Spania.

Scăderi între 10% și 24%. Dar nu peste tot

Alți producători majori de vin, inclusiv Australia, Africa de Sud și Chile, vor suferi scăderi de producție între 10% și 24% în acest an, potrivit Organizației Internaționale pentru Vie și Vin. Motivele? Inundațiile, incendiile, secetele și bolile fungice care au lovit podgoriile.

Nu toată lumea este afectată negativ de clima în schimbare. Producția din Statele Unite, al patrulea cel mai mare producător din lume, este estimată să crească cu 12 procente în acest an. Greg Jones, climatolog și director executiv al Abacela, o cramă din Oregon, a declarat pentru CNN că, în urmă cu jumătate de secol, nu se puteau cultiva struguri în zonă. Acum, a spus el, temperaturile în creștere au făcut din Oregon „una dintre regiunile de top din țară”.

Alt tip de ghinion – Franța

Francezii, însă, au altă problemă: prea mult vin. Țara și-a menținut același nivel de producție ca anul trecut datorită vremii mai favorabile. Dar oferta în creștere de vin a depășit scăderea cererii în Franța și în străinătate, și a dus la reducerea prețurilor. Așa că autoritățile franceze și ale Uniunii Europene au anunțat o schemă comună de răscumpărare în valoare de 200 de milioane de euro în această vară, permițând producătorilor de vin francezi să-și vândă stocurile în exces la distilerii, pentru a fi reciclate în alte produse alcoolice, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini.

În ultimii doi ani, inflația în creștere și prețurile mari ale energiei au dus la creșterea costurilor pentru îngrășămintele, sticle și combustibil pentru transport. Adăugați la asta ratele mai mari ale dobânzilor, care au făcut împrumuturile pentru a investi mult mai costisitoare, iar marjele de profit, deja înguste, ale multor producători de vin aproape au dispărut.

„O baie de sânge”

Presiunile multiple au forțat unele podgorii să își închidă porțile.

Michael Baynes, co-fondator al firmei Vineyards-Bordeaux Christie’s International Real Estate, o firmă de consultanță în investiții specializată în podgorii, a declarat că numărul viticultorilor care vând, deși reprezintă încă o fracțiune infimă din totalul producătorilor din Bordeaux, a „crescut dramatic” în acest an.

„Este o baie de sânge”, a declarat el pentru CNN. „Vedem câteva povești foarte triste în acest moment. O mulțime de familii multigeneraționale pierd proprietăți pe care le-au cultivat timp de mulți ani.”

Problemele lor au început în urmă cu 20 de ani, a spus Baynes, când vinurile cu prețuri mai mici din Bordeaux au fost forțate să intre în competiție cu vinurile din „Lumea Nouă” – cum ar fi cele din Chile, Argentina și Australia – care erau în creștere în popularitate.

Cifrele de consum

Între timp, oamenii din întreaga lume beau mai puțin vin decât în anii precedenți, optând în schimb pentru bere sau băuturi spirtoase. Unii renunță cu totul la alcool.

La nivel global, consumul de vin a scăzut cu aproximativ 6% între 2017 și 2022, arată datele OIV. Asta pentru că oamenii și-au schimbat obiceiurile de consum, iar inflația le-a erodat venitul.

Asta înseamnă că anul trecut s-au băut cu aproape 1,9 miliarde de sticle de vin mai puțin decât în 2017.

Estimările pentru acest an, citate de Comisia Europeană în iunie, arată scăderi și mai abrupte în țările europene, sugerând că tendința ar putea să se accelereze.

Sursă – Știrile TVR

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol