25 aprilie 2024, 23:48

Cea mai veche grădină publică din București va fi reabilitată. Cât va costa investiția

Primăria Capitalei dorește să reabiliteze parcul Cișmigiu, printr-o investiție 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi analizat astăzi în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Astfel, potrivit proiectului care stabileşte indicatorii tehnico- economici în valoare de 46 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), lucrările de reabilitare peisagistică a Parcului Cişmigiu ar urma să se facă pe o perioadă de 3 ani (36 de luni), anunță Descoperă.

Obiectivele de intervenţie propuse în documentaţie sunt: „Refuncţionalizarea modului de utilizare al parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate ale parcului cum ar fi: ansamblul Cetăţii, ansamblul Movilei, ansamblul Terasei trandafirlor, Rondului Roman cu terasele de meditaţie (…) Revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficiente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă, element definitoriu al parcului Cişmigiu”, se arată în proiectul de hotărâre, citat de  Descoperă.

Sursă Foto:blog.hotelguru.ro

Cea mai veche grădină publică din București

Istoria Parcului Cișmigiu începe încă din anul 1779, când domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea a două cișmele în București. Prima dintre acestea a fost construită în apropierea grădinii dinspre bulevardul Știrbei Vodă. În proximitatea acestei cișmele și-a ridicat o casă Dumitru Siulgi-basa, șeful lucrărilor peste cișmelele orașului, numit și „marele cișmegiu”. Acesta avea ca principală atribuție supravegherea curgerii apelor. De-a lungul timpului, în cultura urbană „lacul lui Dura Neguțătorul” dispare din limbajul popular și apare acela „lacul Cișmegiului”. 

În anul 1830, generalul Pavel Kiseleff a ordonat secarea acestei bălți și transfomarea terenului într-o grădină publică, însă schimbările nu sunt începute decât șapte ani mai târziu în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu, când a fost chemat grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fiind ajutat de Franz Harer.

Cu toate acestea, cel mai important an pentru transformarea grădinii a fost anul 1852, când locul începea să prindă conturul unui parc asemănător cu cel din zilele noastre. Au fost montate o sută de „canapele” (lavițe) fără rezemătoare, din lemn și a fost construit chiar și un gard din lemn.

Sursă Foto: SeeBucharest.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol