19 aprilie 2024, 21:30

Ceapă roșie, ridichi și capere, în lupta cu noul coronavirus. Conțin o moleculă care poate ucide virusul

Quercitina – un compus de origine naturală – funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2, potrivit unui nou studiu susținut de Fundația spaniolă HNA și publicat în International Journal of Biological Macromolecules. La cercetare a participat și Institutul de Nanotehnologie din cadrul Consiliului Național de Cercetare italian, CNR-Nanotec din Cosenza.

Din clasa bioflavonoidelor

Quercitina face parte din clasa bioflavonoidelor (pigmenți din plante). Acestea sunt substanțe antioxidante, care contribuie la reducerea radicalilor liberi de oxigen (specii cu efecte negative asupra membranelor celulare și a ADN-ului, putând provoca moartea celulară).

De fapt, substanța prezintă o acțiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen, noul coronavirus, au descoperit cercetătorii. citați de cotidianul Il Messagero.

Noua lucrare – realizată de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec cu un grup de cercetători din Zaragoza și din Madrid – demonstrează că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2. „Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-l să-și îndeplinească corect funcția.

La același nivel cu antiviralele

Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispoziție împotriva coronavirusului, însă niciunul nu este aprobat ca medicament”, afirmă Rizzuti, autorul părții computerizate a studiului.

Împreună cu descoperirea unui vaccin eficient, dezvoltarea unor medicamente antivirale specifice pentru coronavirusul responsabil de Covid-19 reprezintă o altă linie majoră de studiu pe care lumea științei a lansat-o pentru a depăși inamicul pandemic.

Prezentă din abundență în legume

Quercitina are o serie de proprietăți originale și interesante din punct de vedere farmacologic, explică cercetătorii de la CNR: „Este prezentă din abundență în legumele obișnuite, precum caperele, ceapa roșie și ridichia, și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, antialergice și antiproliferative. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute și este foarte bine tolerată de om”.

Directii de recomandare pentru quercitină

Alergii: cercetările au demonstrat un puternic efect antihistaminic al quercitinei (principala substanță cu efect antiinflamator, eliberată de organism în reacția alergică). Acest lucru face să aibă un rol important în reducerea manifestărilor reacțiilor alergice: ochi înlăcrimați, strănut, nas înfundat, respirație dificilă, înroșirea pielii, prurit, edeme, se arată pe site-ul SECOM.

Reducerea nivelului de colesterol: s-a realizat un studiu, timp de 10 săptămâni, având subiecți fumători sănătoși, cărora li s-au administrat zilnic 100 mg de quercitină, respectiv un grup care a primit placebo. S-au efectuat teste de sânge la începutul și la sfârșitul studiului. Spre deosebire de grupul placebo, la ceilalți subiecți s-a observat o scădere semnificativă a nivelului de colesterol total și de LDL-colesterol și o creștere a HDL-colesterolului.

Afecțiuni cardiovasculare: cercetările au arătat cum quercitina contribuie la reducerea agregării plachetare (etapa prealabilă coagulării sangvine, atunci când este lezat un vas). Astfel, se evită un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Antitumoral: quercitina acționează la nivel celular, interferând cu procesele de transformare a celulelor sănătoase in celule canceroase, maligne; acționează prin „înghețarea” rapidă a replicării celulelor canceroase. Acest lucru oprește creșterea tumorii și duce la moartea celulelor canceroase, printr-un proces numit apoptoza (programarea intrinsecă a celulelor sănătoase, în vederea împiedicării reproducerii excesive).

La nivel oftalmic: quercitina și quercitrina (transformată în quercitină de către bacteriile intestinale) au capacitatea de a proteja cristalinul. Prin inhibarea enzimei aldoz-reductază, ele previn formarea cataractei.

Alte efecte: efecte benefice în artrita reumatoidă, în cistita interstițială, reduce simptomele prostatitei (inflamație a prostatei), crește capacitatea de adaptare la stres.

Când este luată din alimentație, quercitina este sigură. Administrată ca supliment alimentar, aceasta este sigură în doze rezonabile, pentru o perioadă scurtă (până la 500 mg, de două ori pe zi, până la 12 săptămâni). Nu se cunosc riscurile la administrarea îndelungată. La doze crescute, însă, pot să apară probleme la nivel renal.

Punct de plecare pentru noi cercetări

Quercitina „poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, datorită dimensiunilor reduse și a grupurilor funcționale deosebite prezente în structura sa chimică.

Deoarece nu poate fi brevetată, oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări”, arată cercetătorii care au realizat acest studiu. „Studiul începe de la o caracterizare experimentală a 3CLpro, principala protează a Sars-CoV-2”, explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al publicației.

„Această proteină are o structură formată din două subunități identice, dotate fiecare cu un loc activ esențial pentru activitatea sa biologică. Într-o primă fază a lucrării a fost studiată sensibilitatea la diferite condiții de temperatură și PH, cu diferite tehnici experimentale: un rezultat important, deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, în virtutea faptului că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. Pentru această proteină, moleculele care acționează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor lor secundare”, subliniază Abian.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol