Câştigătorii celei de a XXIII-a ediţii a concursului „Fotogeografica” au fost desemnați marți, 14 mai 2019, în cadrul unei ceremonii de excepție ce a fost organizată la TNB.
Fotogeografica este cel mai mare eveniment din România în materie de competiții bazate pe fotografii făcute de tineri, având ca subiect promovarea naturii, a identității culturale şi a vechilor tradiţii românești.
“De mulți ani Fotogeografica este mult mai mult decât un concurs de imagini. A devenit o instituție care descoperă tineri și pasionați fotografi dintre care mulți devin deja, iată, artiști fotografi de clasă. Talentul lor a făcut posibilă publicarea unor articole despre natura sălbatică, specii remarcabile, peisaje surprinzătoare, farmecul încă puțin alterat al lumii satului de munte. Astfel de fotografi au ajuns cunoscuți pe plan internațional ca ambasadori ai unei Românii pline de farmec.” menționează Cristian Lascu,
National Geographic Romania, conform fotogeografica.ro
Cele trei secțiuni disponibile în cadrul competiției au fost: „Patrimoniu cultural” în care premiul I a fost câştigat de Călin Andrei Stan (Bucureşti) cu lucrarea „Winter Paints with Black Ink” (Moeciu de Sus, Braşov); „Peisaj natural” în care premiul I a fost acordat lui Daniel Mîrlea (Cluj-Napoca) pentru „Ciclicitate” (Lacul Sfânta Ana); „Wildlife” în care premiul I i-a fost acordat lui Călin Fuciu (Sibiu) pentru lucrarea „Extensii” (Lacul Rodeanu, Călăraşi).
Câştigătorii competiției „Fotogeografica” vor participa la proiectul Romania Student Tour, program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului naţional al României şi la realizarea albumului „Ţinutul Pădurenilor”.
Preşedintele de onoare al „Fotogeografica” este cercetătorul speolog Cristian Lascu, senior editor National Geographic Romania, consultant Fotogeografica din anul 1997. Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din nume recunoscute în domeniul fotografiei: Alex Axon, Alin Popescu şi Domnica Macri la secţiunea „Patrimoniu cultural”; Dan Dinu, Cosmin Ionescu şi Petrişor Iordan la secţiunea „Peisaj natural” şi Dan Opaiţ, Doru Panaitescu şi Silviu Matei la secţiunea „Wildlife”.
În urma acestui concurs, a fost deschis Salonul Naţional de Fotografie „Fotogeografica 2019″. Acesta se poate vizita în perioada 14 – 30 mai 2019 şi reuneşte o selecție dintr-un număr de peste 1300 de fotografii înscrise de cei 200 participanţi din toata ţara. Concomitent, vor avea loc o serie de evenimente conexe cu teme din domeniul ştiinţei, culturii sau sportului, ateliere foto și activități de conștientizare publică.
Fotogeografica s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, completat cu o multitudine de activități, publicații, expediții de teren și o permanentă interogație despre rolul acestui gen, într-o „mișcare-fenomen”. Standardul a crescut an de an, iar premianții au devenit ulterior profesioniști respectați, cu trofee în competiții prestigioase internaționale, au ilustrat publicații și albume, au făcut expoziții personale. Imaginile lor sunt nu numai un document ci și un îndemn. Patrimoniul natural și cultural este o parte importantă din identitatea noastră și o moștenire ce obligă, potrivit tnb.ro.
Foto cover www.europafm.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol