7 decembrie 2023, 16:22

Cei șase de pe lista scurtă Booker Prize. Surpriză – toți sunt pentru prima dată nominalizați

Romanele care vor concura la premiul Booker din acest an au fost anunţate și toţi cei şase scriitori de pe “lista scurtă” au fost nominalizaţi pentru prima oară, informează BBC.

Cele şase romane de pe lista scurtă din acest an a premiului Booker au fost selectate din 163 de cărţi publicate în Regatul Unit şi Irlanda între octombrie 2022 şi septembrie 2023.

Pentru acest prestigios premiu literar sunt acceptate opere de ficţiune scrise în limba engleză de autori din lumea întreagă, dar care au fost publicate în Regatul Unit şi Irlanda.

Unul dintre nominalizaţii din 2023 este din Regatul Unit, doi sunt din Irlanda, doi din Statele Unite şi unul din Canada.

Premii în bani. Juriul

Toţi autorii de pe lista scurtă vor fi recompensaţi cu un cec în valoare de 2.500 de lire sterline (2.877 de euro).

Câştigătorul premiului Booker, care va fi anunţat pe 26 noiembrie, va primi un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (57.520 de euro).

Scriitoarea canadiană Esi Edugyan, de două ori nominalizată pe lista scurtă a premiului Booker, prezidează juriul din acest an, din care mai fac parte actriţa şi scriitoarea Adjoa Andho, poeta şi profesoara de literatură Mary Jean Chan – care este totodată editor şi critic literar -, scriitorul şi profesorul universitar James Shapiro şi actorul şi scriitorul Robert Webb.

Iar nominalizații sunt…

„Western Lane” – de Chetna Maroo (Regatul Unit). Cartea explorează încercările unui tată imigrant de a-şi creşte familia în calitate de părinte unic. „If I Survive You” este o colecţie de povestiri interconectate despre călătoriile întreprinse de o familie pe o mare furtunoasă spre Jamaica şi Florida.

„Prophet Song” – de Paul Lynch (Irlanda). Cu o acţiune plasată în Irlanda, descrie frământările unei femei, mamă a patru copii, care se confruntă cu o decizie îngrozitoare.

„The Bee Sting” – de Paul Murray (Irlanda). Volumul  prezintă povestea unei familii irlandeze într-o situaţie de criză

„Study for Obedience” – de Sarah Bernstein (Canada). „Study for Obedience” prezintă o femeie care renunţă la tot pentru a fi alături de fratele ei după destrămarea căsniciei acestuia, iar „This Other Eden” este o poveste despre rasism pe o insulă izolată în largul coastelor statului

„If I Survive You” – de Jonathan Escoffery (SUA). Construite cu măiestrie, cu suflet și umor, poveștile legate între ele din cartea lui Jonathan Escoffery, If I Survive You, îl au în centru pe Trelawny, care se străduiește să-și croiască un loc în mijlocul dezastrului financiar, al rasismului și al ghinionului pur și simplu.

„This Other Eden” – de Paul Harding (SUA). În cel mai recent roman al său, scriitorul Paul Harding, laureat al Premiului Pulitzer, reimaginează istoria evacuării devastatoare a unei mici comunități mixte din casele lor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol