11 iunie 2022, 12:41

Cel mai lung pod pietonal suspendat din lume este în Europa Centrală. Costă 8 milioane de euro

Cel mai lung pod pietonal suspendat din lume, construit deasupra unei văi montane, a fost inaugurat pentru publicul general în Republica Cehă, informează Reuters.

Podul are o lungime de 721 de metri, iar greutatea sa totală este de circa 400 de tone, legând doi versanți ai muntelui Kralicky Sneznik.

În primele două săptămâni traversarea podului putea fi făcută doar de 250 de persoane în acelaşi timp, după care capacitatea urma să fie extinsă.

Constructorii spun că podul poate susţine cel puţin un număr dublu de persoane. Costurile realizării structurii au fost de aproape 8 milioane de euro. Construcția a necesitat 1030 de metri cubi de beton.

Numit Sky Bridge, podul cehilor a depăşit recordul precedent stabilit de portughezi, care au inaugurat la finalul lunii aprilie un pod pietonal asemănător, dar cu lungime de 516 metri.

Sky Bridge 721 este suspendat cu ajutorul a şase cabluri principale de susţinere şi conţine alte 60 de cabluri antivânt.

Construcţia noului pod din Republica Cehă a fost însoţită însă şi de anumite critici.

Directorul regional al Agenţiei Cehe pentru Conservarea Naturii, Michal Servus, a declarat pentru televiziunea cehă că podul pietonal a cauzat probleme în protejarea naturii din regiune şi a schimbat peisajul zonei.

Oficialii speră însă că „Sky Bridge 721” va stimula turismul local întrucât oferă o panoramă deosebită asupra peisajului zonal.

Sursa foto: dolnimorava.cz

Cel mai lung pod suspendat din lume rămâne cel construit peste Strâmtoarea Dardanele, frontieră naturală între Europa şi Asia, în Turcia.

‘Podul Canakkale 1915’, lung de 4,6 km şi cu o distanţă de 2 km între cei doi piloni, este primul care se întinde peste această strâmtoare de circa 60 de km care leagă Marea Egee de Marea Marmara.

Lucrarea, care a costat în total 2,5 miliarde de euro, se adaugă altor trei poduri din Istanbul care leagă cele două continente şi permite conectarea Traciei de Est de Anatolia ocolind Istanbulul.

Sursa foto: Facebook / Horský resort Dolní Morava


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol