13 septembrie 2023, 12:23

Cel mai mare exercițiu de desfășurare aeriană din istoria NATO: 10.000 de participanți, 250 de aeronave, 25 de țări

Germania se pregătește să găzduiască cel mai mare exercițiu de desfășurare aeriană din istoria NATO, o demonstrație de forță menită să impresioneze aliații și potențialii adversari, precum Rusia, scrie Yahoo News.

Air Defender 23

În cadrul exercițiului Air Defender 23, care va începe săptămâna viitoare, 10.000 de participanți și 250 de aeronave din 25 de țări vor răspunde la un atac simulat asupra unei țări membre NATO. Numai Statele Unite trimit 2.000 de membri ai Gărzii Naționale Aeriene americane și aproximativ 100 de aeronave pentru a lua parte la manevrele de antrenament din 12-23 iunie.

„Aceasta va demonstra fără nicio îndoială agilitatea și rapiditatea forței noastre aliate în NATO ca prim răspuns”, a declarat ambasadorul SUA în Germania, Amy Gutmannshe.

„Aș fi destul de surprinsă dacă vreun lider mondial nu ar lua notă de ceea ce arată acest lucru în ceea ce privește spiritul acestei alianțe, ceea ce înseamnă puterea acestei alianțe”.

„Și asta îl include și pe domnul Putin”, a adăugat ea, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.

Impact asupra traficului civil

Armata germană a avertizat că uriașul exercițiu al forțelor aeriene va avea un impact asupra persoanelor care folosesc companiile aeriene civile din Europa.

Generalul-locotenent Ingo Gerhartz, din cadrul Forțelor Aeriene germane, a explicat: „Știu că ar putea exista restricții asupra traficului aerian civil. În ceea ce privește problema zgomotului aeronavelor, avem o intensitate mai mare, desigur, acolo unde vom zbura”.

Deși exercițiul a fost planificat de mai mulți ani, invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a făcut ca NATO să se pregătească serios pentru posibilitatea unui atac pe teritoriul său. Suedia, care speră să se alăture alianței, și Japonia participă, de asemenea, la exercițiu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol