23 august 2023, 1:32

Cel mai scurt test IQ este format doar din trei întrebări

Întrebări test IQ:

1. Un pix şi un caiet costă în total 5.57 de lei. Caietul costă cu 5.06 de lei mai mult decât pixul. Cât costă pixul?

2. Dacă durează cinci minute pentru ca cinci maşinări să realizeze cinci piese, cât durează ca 100 de maşinării să realizeze 100 de piese?

3. Pe un lac se află o zonă cu nuferi. În fiecare zi, zona îşi dublează mărimea. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca întreaga zonă de nuferi să acopere întregul lac, de cât timp este nevoie pentru ca zona de nuferi să acopere jumătate din lac?

Testul de Reflecţie Cognitivă a fost dezvoltat de psihologul Shane Frederick în anul 2005, fiind considerat cel mai scurt test pentru verificarea IQ-ului. Așadar, este necesar să răspunzi la doar trei întrebări pentru a deosebi persoanele cu un coeficient crescut, față de cei cu un coeficient mediu.

sursa: som.yale.edu Psihologul Shane Frederick

Potrivit celor de la The Lighter Side of Science (IFL Science), din punct de vedere psihologic testul reflectă modul în care persoanele pot ignora intuiţia pentru a gândi analitic. Pentru obţinerea unui scor ridicat trebuie oferite răspunsuri corecte la toate cele trei întrebări, indiferent de durată.

Un studiu din anul 2003 demonstrează că cele trei întrebări sunt aparent simple, însă, chiar și studeții universităților Harvard și Yale nu au reușit să ofere răspunsurile corecte la toate cele trei întrebări, decât într-un procent extraordinar de mic de 17%.

 

Răspunsul testului IQ:

1. Pixul costă 0,25 de lei.

Explicație:

Caiet+Pix=X+(X+5,06)=5,57

2X+5,06=5,57

2X=0,51

X=0,255

2. Pentru ca 100 de maşinării să realizeze 100 de piese este nevoie de 5 minute. Deşi primul instinct ar fi că răspunsul este 100. Încă din întrebare ne dăm seama că durează 5 minute ca maşinăria să creeze 1 piesă. Deci sunt necesare 5 minute pentru realizarea a 100 de piese cu ajutorul a 100 de maşinări. 

3. Pentru ca zona de nuferi să acopere jumătate din lac este nevoie de 47 de zile. Deşi instinctul vă sugerează că răspunsul corect este 24, de fapt zona acoperită de nuferi se dublează zilnic, aşadar ar fi necesară o singură zi ca peticul de nuferi să se întindă de la jumătatea lacului către întregul lac.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol