9 iulie 2020, 13:59

Cele mai puternice explozii din Univers emit mai multă energie decât se credea

O echipă internațională de astronomi a detectat o pereche de raze gamma cu energii mai puternice decât orice a fost văzut vreodată. GRB-urile sunt cele mai puternice explozii cunoscute în cosmos, dar aceste ultime observații sugerează că cercetătorii le-au subestimat semnificativ adevăratul potențial, potrivit Gizmodo.

Evenimentele cosmice misterioase, puse într-o nouă lumină

Trei noi lucrări publicate în revista științifică Nature descriu două noi rafale de raze gamma, GRB 190114C și GRB 180720B, ambele producând fotoni cu cea mai mare energie înregistrată vreodată pentru evenimente GRB. Observațiile pun într-o nouă lumină evenimentele cosmice misterioase și mecanicii din spatele lor, conform Space.

Când sunt declanșate exploziile cu raze gamma sunt declanșate

Se crede că exploziile cu raze gamma sunt declanșate atunci când stelele gigantice se prăbușesc în găurile negre, provocând o explozie stelară puternică. Supernova produsă transmite un jet puternic, concentrat, care aruncă materialul în spațiu la 99,99 la sută viteza luminii. Particulele care accelerează rapid în jet produc raze gamma prin interacțiuni complexe cu câmpurile magnetice și radiațiile. Razele gamma continuă să călătorească prin spațiul interstelar, unele ajungând până la urmă pe Pământ. Când intră în contact cu atmosfera noastră, razele gamma declanșează o cascadă de particule care la rândul său generează un fenomen cunoscut sub numele de lumină Cherenkov, care poate fi detectată de telescoape special echipate, conform Gizmodo.

Așteptările oamenilor de știință

Oamenii de știință se așteaptă ca cercetările viitoare să continue să detecteze raze gamma ultra-energetice din explozii de raze gamma, acum că astronomii știu ce să caute, potrivit Space.

Sursă cover foto: Space


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.