26 martie 2024, 0:07

Celulită sau vergeturi? Diferențe, asemănări, prevenție, tratamente

Că tot este “sezonul”. Și că tot se desfășoară un scandal pe tema asta. Am observat că deseori (și mai ales acum) celulita și vergeturile se cam confundă. Să vedem care este diferența și care sunt asemănările.

Asemănarea dintre vergeturi și celulită este aceea că ambele sunt inestetice. Diferența dintre vergeturi și celulită este aceea că una e ceva mai încăpățânată decât cealaltă.

Sau putem spune și așa: diferența dintre cele două probleme ale pielii – sau mai degrabă dintre remediile lor – poate fi inclusiv una financiară.

Să le luăm pe rând…

Ce sunt vergeturile

Vergeturile sunt dungi apărute pe piele după ce aceasta a fost supusă unei întinderi excesive. Mai exact, atunci când stratul mijlociu al pielii este întins foarte tare, fibrele de colagen se rup și astfel apar mici cicatrici pe piele numite vergeturi. Cel mai des apar în timpul sarcinii, dar vergeturile pot afecta deopotrivă femeile și bărbații, indiferent de vârstă sau de tipul de piele.

Vergeturile apar cu precădere la nivelul abdomenului, sânilor, pe șolduri, fese și coapse, ori pe brațe și spate, și sunt provocate de schimbările hormonale sau de creșterea bruscă în greutate. Pubertatea este perioada asociată cu apariția vergeturilor la fete și băieți, iar la bărbați, cei mai expuși sunt sportivii.

Vergeturile pot fi de culoare roz, violacee ori purpurie în faza iniţială de formare (imediat după ruperea/destrămarea fibrelor de colagen), dar devin progresiv alb-sidefii odată cu trecerea timpului (faza cicatricială propriu-zisă). Ele nu sunt dureroase și nu ne afectează sănătatea, dar ne pot afecta calitatea vieții. De aceea, multe persoane își doresc să le șteargă de pe piele, dar deocamdată tratamentele existente pot doar estompa parţial aceste semne inestetice. Specialiștii caută însă metode pentru vindecarea lor în totalitate.

Tipuri de vergeturi

Când apar, vergeturile sunt de culoare roșie, roz, violacee ori purpurie, dar în timp își schimbă culoarea.

Vergeturi roșii (striae rubrae)

Această culoare a vergeturilor este semn că striațiile apărute pe piele sunt recente, iar nuanța roșiatică este dată de dilatarea vaselor de sânge foarte subțiri, numite capilare. Acumularea sângelui colorează aceste linii fine în roșu.

Vergeturi albe (striae albae)

Culoarea albă a vergeturilor este culoarea lor finală, de stadiu cicatricial constituit, ceea ce înseamnă că semnele de la nivelul pielii sunt deja mai vechi și mai greu de estompat.

De ce apar vergeturile

Vergeturile apar ca urmare a întinderii excesive a pielii provocată de o creștere bruscă în greutate sau înălțime, lucru care determină o rupere a fibrelor de colagen. Acest proces poate fi influențat și de predispoziția genetică, de tulburările genetice, ori de nivelul de cortizol din organism, dar cauzele apariției vergeturilor pot fi mult mai diverse:

Vergeturi la copii și adolescenți

În acest caz, una dintre principalele cauze ale apariției vergeturilor sunt schimbările hormonale prin care trece corpul adolescenților. Dezvoltarea foarte rapidă în perioada pubertății poate duce la apariția vergeturilor.

Vergeturi în sarcină

Specialiștii susțin că aproape 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu vergeturi pentru că, în această perioadă, gravida ia rapid în greutate dar trece și prin numeroase schimbări hormonale. Uneori, vergeturile apărute în sarcină se atenuează mult după naștere, alteori nu. Unele rămân la fel de proeminente și deranjante vizual.

Vergeturi apărute ca urmare a unor afecțiuni medicale

Sindromul Marfan, Sindromul Cushing, sindromul Ehlers-Danlos, precum și alte afectiuni ale glandelor suprarenale sunt recunoscute ca fiind responsabile de apariția vergeturilor. Sindromul Marfan e caracterizat de scăderea elasticităţii pielii, iar Sindromul Cushing provoacă organismul să producă un hormon care duce la o fragilizare a pielii prin creşterea rapidă în greutate. Afecțiunile suprarenale cresc producția de cortizol care duce, implicit, la apariția vergeturilor.

Vergeturile apărute în urma administrării medicamentelor pe bază de corticosteroizi

Folosirea acestor medicamente pentru o perioadă lungă de timp poate duce la o scădere a nivelului de colagen și deci la o pierdere a rezistenţei pielii, crescând astfel riscul apariției vergeturilor.

Vergeturi provocate de luarea în greutate

Când o persoană ia în greutate foarte mult într-un timp foarte scurt, atunci pielea nu poate ține ritmul cu schimbările bruște, iar fibrele de colagen se rup și apar vergeturile.

Cum pot fi tratate vergeturile

Pentru moment, medicii nu au reușit să găsească niciun tratament complet pentru eliminarea vergeturilor, dar există metode care ajută la estomparea lor.

Tratament cu laser

Această metodă de tratament presupune efectuarea mai multor ședințe cu laser fracționat CO2. Acesta ajută pielea să crească producția de colagen și duce la o scădere a dimensiunii și grosimii vergeturilor de până la 60%. Există însă și un dezavantaj: terapia cu laser fracționat CO2 nu este la fel de eficientă şi în cazul vergeturilor foarte proeminente.

Terapie cu lumină intens pulsată

Acest tip de terapie este eficientă în cazul vergeturilor nou apărute, iar terapia IPL încearcă să estompeze aceste cicatrici stimulând producția de colagen și elastină de la nivelul pielii. Totuşi, persoanele cu tenul închis la culoare ar putea să se confrunte cu o decolorare a pielii.

Microneedling

Procedura presupune înţeparea vergeturilor cu un dispozitiv prevăzut cu un set de ace extrem de fine care pătrund în piele la o anumită adâncime prestabilită şi stimulează astfel procesele de reparare de la nivelul pielii, procese care implică formarea de noi fascicule de colagen ce „strâng””/îngustează vergeturile.

Creme pentru vergeturi

Acest tip de tratament este la îndemâna oricui și presupune aplicarea direct pe zona cu probleme a unor creme/uleiuri/geluri cu scopul de a hidrata şi hrăni pielea. Cel mai adesea, cremele sunt mai eficiente în prevenirea apariției vergeturilor decât în tratarea lor și sunt folosite în special de femeile însărcinate.

Microdermabraziune

Acest tip de tratament presupune o exfoliere fină a pielii cu ajutorul unor cristale foarte mici. În acest fel, primul strat de piele este îndepărtat cu blândețe, iar aspectul vergeturilor este atenuat. Înainte de a apela la acest tip de tratament este indicat să discuți cu medicul tău dermatolog.

Tratamente naturiste

Tratamentele naturiste pentru prevenirea şi ameliorarea vergeturilor constau în aplicarea direct pe piele a diferitelor tipuri de ulei precum:

ulei de cocos;

ulei de măsline;

ulei de migdale;

ulei de argan;

ulei de măceșe.

Rolul lor este de a crește nivelul de hidratare şi emoliere a pielii și deci de a preveni apariția vergeturilor ori agravarea celor deja existente. De asemenea, și aloe vera aplicată direct pe piele ajută la ameliorarea zonelor cu semne fine.

Tratament chirurgical

Sunt și persoane care doresc ștergerea completă a vergeturilor de pe corpul lor, iar pentru acest lucru apelează la intervenții chirurgicale. Metoda este eficientă dar implică riscurile clasice ale unei operații și este și destul de costisitoare.

Cum pot fi prevenite vergeturile

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni apariţia vergeturilor. Încearcă astfel să ai o dietă echilibrată, să faci suficientă mișcare și să te hidratezi corespunzător (șase – opt pahare de apă de zi).

Este bine, de asemenea, să eviți fluctuațiile în greutate și dietele extreme, iar în alimentație ai grijă să ai un aport corect de vitamina A și C, dar și zinc și seleniu.

În sarcină, evită să „mănânci pentru doi” și astfel să iei în greutate brusc și alege alimente și gustări sănătoase. Este bine și să îți faci masaje blânde ale pielii în mod regulat, cu crème și/sau uleiuri nutritive, pentru a preveni apariția vergeturilor.

Nu-i vreo temă care să necesite explicații academice, pentru că orice femeie știe care este diferența dintre vergeturi și celulită. De fapt nici n-ar trebui puse una lângă alta ca și noțiuni, pentru că sunt două lucruri total diferite. Poate doar faptul că ambele se manifestă la nivelul pielii să le aducă în aceeași discuție.

Sursă Medlife

Celulita. De celulită se poate scăpa

Nu ne sunt deloc dragi vergeturile, dar celulita o detestăm de-a dreptul. Culmea este că de ea se poate scăpa. Nu chiar ușor, ce-i drept, pentru că implică mai multe schimbări. Și multă consecvență. Este necesară o schimbare radicală a stilului de viață, atât în privința alimentației cât și a mișcării. Sunt necesare multe ședințe de masaj și produse anticelulitice. Dar, da, poți scăpa de ea. Au scăpat chiar și femei care ajunseseră în stadiul IV, la care nodulii erau dureroși și pielea denivelată.

Ce este celulita?

De la bun început, trebuie să facem diferența între două forme de celulita și anume:

celulita comună caracterizată prin probleme de ordin cosmetic, cunoscută și sub denumirile lipodistrofie ginoida, edematoza adipoasă și care reprezintă un simptom pentru dezechilibre din organism.

celulita inflamatorie caracterizată printr-o condiție patologică și care reprezintă o afecțiune medicală cauzată de agenți patogeni precum stafilococi și streptococi. Afecțiunea apare pe fondul existenței unor leziuni la nivelul pielii cauzate de arsuri, înțepături de insecte.

Celulita (comună) se definește că stare fiziologică manifestată prin depuneri neuniforme de țesut adipos (grăsime) sub piele. Din punct de vedere medical, acesta reprezintă un proces degenerativ al celulelor subcutanate care se manifestă prin rețineri de lichid la nivelul țesutului însoțite de o circulație slabă a sângelui și un nivel scăzut de oxigenare locală.

Celulita comună afectează, preponderent, anumite zone ale corpului și anume:

  • zona superioară și posterioară a coapselor;
  • zona feselor;
  • zona șoldurilor;
  • zona abdomenului;
  • zona picioarelor, a gambelor;
  • regiunea pelvină;
  • zona brațelor.

Care sunt cauzele apariției celulitei?

În mod normal, celulele grase stochează excesul de energie sub straturile superioare ale pielii. La acest nivel se formează structuri camerale în care celulele adipoase normale au spațiu suficient pentru a se mari. Atunci când ele se dilată excesiv, pe fondul unor dezechilibre apărute la nivelul organismului, cavitatile devin insuficiente și se umflă și formează denivelări care se observă cu ochiul liber la suprafață pielii.

Cauzele apariției celulitei comune nu sunt stabilite în mod clar, specialiștii considerând că această problema poate fi legată de modificări sau dezechilibre de ordin hormonal ori genetic, dar nu numai.

Cercetătorii presupun că starea ar putea fi legată și de o necesitate a organismului feminin în perioada postadolescența de a maximiza reținerile de țesut adipos, de grăsimi, pentru a avea rezerve calorice, de energie pentru o perioada de sarcina și lactatie.

Principalele categorii de cauze ale apariției celulitei comune sunt:

Disfuncții hormonale, afecțiuni medicale:

  • dezechilibre cronice estrogen – progesteron,
  • producția excesivă de prolactină,
  • producția scăzută de hormonii tiroidieni sau hipotiroidismul
  • adenomul de hipofiza,
  • afecțiuni ale glandelor corticosuprarenale.

Condiții fiziologice ale femeii:

  • dezechilibre hormonale, în perioada pubertățîi,
  • creșterea secretiei de hormoni, pe durata sarcinii,
  • dezechilibre hormonale la menopauza.

Disfuncții circulatorii:

  • probleme cronice de circulație sanguină,
  • circulație periferică deficitară,
  • prezența varicelor,
  • probleme ale țesuturilor conjunctive,
  • procese inflamatorii din organism cu consecințe circulatorii.

Stil de viață care afectează circulația normală a sângelui:

  • regim sedentar de viață,
  • variațîi bruște de greutate sau „diete yoyo”,
  • băi de soare excesiv statice,
  • bronzare artificială excesivă,
  • băi fierbinți,
  • epilare cu ceară caldă,
  • îmbrăcăminte strâmtă,
  • încălțăminte cu tocuri excesiv de înalte.

Comportamente care afectează procesele chimice din organism:

  • alimentație hipercalorică, bogată în grăsimi, carbohidrați și zaharuri,
  • mese neregulate de-a lungul unei zile,
  • consum excesiv de produse procesate industrial: dulciuri, paște, conserve și aditivi alimentari,
  • consum excesiv de cafea și alcool,
  • fumat
  • viață profesională sau personală cu stări emoționale și de stres prelungite,
  • administrarea de medicamente antidepresive și anxiolitice,
  • administrarea de medicamente contraceptive, pilula de a două zi, mai ales împreună cu anxiolitice,
  • viață profesională sau personală în medii poluate.

Factori de risc în apariția celulitei

Conform unor studii de specialitate, celulita comună este o problema care afectează în special femeile, cu o incidența de peste 80%, bărbațîi fiind afectați cu o incidența de 2%. În ultimul deceniu, această problema afectează persoane la vârste din ce în ce mai tinere, în special din cauza factorilor alimentari, stil de viață și de mediu.

Tipuri de celulită și aspecte specifice

Celulita comună poate fi de trei tipuri și anume:

  • Celulita adipoasă;
  • Celulita edematoasa sau apoasă;
  • Celulita fibroasă.

Fiecărui tip de celulita îi corespund o serie de intervenții specifice, benefice în tratarea lor.

Celulita adipoasă se instalează, preponderent, la persoanele supraponderale sau la persoanele sedentare. Acest tip de celulită apare, în cele mai multe cazuri, în zona taliei, în zona șoldurilor, a coapselor și în zona feselor și se manifestă printr-o neuniformitate a aspectului pielii.

Dacă se ia pielea între degete și se ciupește, această capătă aspect de coajă de portocală. Astfel, tratarea problemei trebuie să plece de la cauza grăsimii depozitate local și care schimbă aspectul pielii. Celulita adipoasă este, de cele mai multe ori, o consecință a unei alimentații necorespunzătoare care conține dulciuri, alcoolul, produsele de patiserie, fast-food și a unui regim de viață sedentar. O alimentație sănătoasă și un regim de viață activ, cu suplimente de slăbit, reprezintă primii pași consistenti pentru îndepărtarea celulitei adipoase.

Celulita edematoasa sau apoasă se instalează atunci când persoană suferă de retenție de lichide, fără legătură cu greutatea persoanei. Celulita apoasă are un aspect mai moale, buretos, adică zonele afectate seamănă cu un burete îmbibat cu apă.

De regulă, această problemă apare ca o consecință a administrării de contraceptive, din cauza unor dezechilibre hormonale, a unei circulații sangvine sau limfatice defectuoase.

Problema trebuie rezolvată plecând de la activarea circulației limfatice și sangvine. Un regim alimentar fără sare, practicarea unor exerciții fizice ușoare și un masaj pentru stimularea drenajului limfatic constituie un prim pas pentru pentru îndepărtarea celulitei apoase.

Celulita fibroasă este o formă mai complexă, chiar dureroasă, care se instalează adânc în piele, este mai compactă și poate provoca inflamații cutanate. Celulita fibroasă are un aspect dur, granulos și se instalează mai ales pe coapse, pe șolduri și în partea superioară a picioarelor.

Acest tip de celulită, uneori dureroasă, este greu de vindecat și necesită un tratament specializat precum radiofrecvență bipolară, mezoterapia sau vacuum pulsat.

Celulita infecțioasă se deosebește de cele trei forme prezentate mai sus și care sunt caracteristice celulitei comune cosmetice.

Celulita infecțioasă este o afecțiune medicală care se manifestă, la început, prin pete roșii pe piele și durere difuza și este cauzată de bacterii. Celulita infecțioasă declanșează inflamație și infecție în straturile profunde ale pielii și se poate manifestă cu febra, greață, dureri de cap și la nivelul corpului și poate avea că rezultat chiar inflamarea ganglionilor.

Atenție! Această este o afecțiune medicală și necesită tratament de specialitate cu administrare de medicamente antibiotice prescrise de medicul specialist.

Care sunt stadiile celulitei?

Celulita comună poate avea patru stadii de dezvoltare:

  1. Celulita ușoară

Modificările la nivelul pielii nu sunt sesizabile, dar tonusul acesteia scade. Celulita devine vizibilă atunci când pielea este ciupită.

  1. Celulita medie

Pielea are un aspect de „piftie”, poate fi mai subțire și, pe alocuri, are decolorări superficiale. Celulita este vizibilă și are aspect de coajă de portocală, mai ales când corpul este relaxat, în poziție întinsă.

  1. Celulita profundă

La nivelul pielii apar valuri la câteva luni de la instalare, zonele afectate cu noduli, gropițe, umflaturi devin dureroase atunci când se ciupește piele. Celulita este vizibilă și atunci când stai în picioare. În acest stadiu, celulita provoacă probleme de sensibilitate a pielii și pot apărea schimbări ireversibile.

  1. Celulita gravă

Celulita este permanent vizibilă, dureroasă, iar pielea afectată este rece la palpare, semn al unor dereglări grave de circulație. Pielea are aspect denivelat și desfigurează corpul. Coapsele și picioarele arată ca un aluat dospit și găurit.

Cum se tratează celulita?

Tratamentul anticelulitic reprezintă o suma de măsuri combinate și de lungă durata pentru remedierea celulitei care includ:

  • efectuarea masajului anticelulitic cu tehnici specifice;
  • efectuarea unor tratamente corporale;
  • urmarea unui regim alimentar „de corecție”;
  • administrarea unor suplimente care pot accelera metabolismul;
  • administrarea unor tratamentele medicamentoase;
  • un stil de viață sănătos pentru îmbunătățirea circulației.

Rezultatele obținute în urmă tratamentelor urmate sunt notabile în timp. Fiecare persoană are nevoie de un plan de tratament personalizat, în funcție de tipul de piele tratată, de vârstă și de tabloul medical.

Atenție! Cremele anticelulitice nu aduc rezultate considerabile, dacă nu sunt aplicate împreună cu alte metode de tratament.

Young woman enjoys massage in a luxury spa

Tratamentele corporale aplicate pot fi:

Tratamentele corporale neinvazive:

  • masaj endermologic pentru stimularea colagenului;
  • tratament cu vacuum – aplicarea locală a razelor infraroșii cu proprietăți de încălzire a țesuturilor;
  • tratament cu radiofrecvență – pentru grăsime localizată, cu piele fără fermitate și cu celulita instalată;
  • drenajul limfatic – pentru retenție de apă;
  • criolipoliza – înghețarea și dizolvarea grăsimii;
  • electrostimularea – stimulare electrică neuromusculară pentru tonifiere;
  • termoterapia – proceduri de tratament prin încălzirea țesuturilor;
  • ozonoterapia;
  • împachetare cu parafină.

Tratamentele minim invazive și invazive:

  • Mezoterapia – injectarea subcutanată a unui amestec de vitamine, aminoacizi, minerale, oligoelemente, acid hialuronic, în special pentru combaterea celulitei și ameliorarea vergeturilor;
  • tratamentul cu unde de șoc X-wave – unde acustice care produc vibrații la nivelul țesuturilor pielii pentru combaterea celulitei;
  • Carboxiterapia – injectarea cu un ac foarte fin a anhidridei carbonice, pentru îndepărtarea grăsimilor;
  • Liposuctia – lipoaspirația invazivă chirurgicală pentru aspirarea fizică a grăsimii.

Tratamentele medicale la recomandarea unor medici includ urmarea unor cure pe baza de:

  • aminofilină;
  • teofilină;
  • cafeină;
  • acid retinoic;
  • acid lactic.

Unele suplimente naturiste și creme pot ajuta în combaterea efectelor celulitei și anume:

  • Capsule cu cafeină și escină;
  • Capsule ginkgo biloba, magneziu, fier (Bilomag);
  • Resveratrol (Resveratrol synergy);
  • Capsule pentru menținerea colesterolului normal (colesterol);
  • Extract de iederă (gel de dus cu iederă);
  • Acid hialuronic (fiole acid hialuronic);
  • Ulei de corp anticelulitic (Apivita rose);
  • Ser anticelulitic;
  • Gel anticelulitic (Supliform gel);
  • Crema cu Resveratrol (Resveratrox).

Alimentația „de corecție” include:

  • Dietă cu aport minim de cafea, alcool, tutun, sucuri carbogazoase și carbohidrați;
  • Eliminarea consumului de alimente fast-food, mâncare prăjită;
  • Evitarea consumului de carne grasă, combinații de pâine cu carne sau cartofi și carne;
  • Evitarea consumului de zahăr;
  • Aport crescut de fibre, de legume și fructe proaspete;
  • Consumul a 2 litri de lichid pe zi pentru hidratare, fără a lua în calcul ceaiuri, supe, ciorbe;
  • Igiena orarului meselor, eliminarea „ciugulitului” între mese.

Activitate fizică de suport și îmbrăcăminte adecvată pentru stimularea circulației:

  • practicarea unui sport la sală;
  • înotul;
  • aqua gym;
  • mersul pe bicicletă;
  • plimbările și mersul pe jos în pas alert;
  • lenjerie și îmbrăcăminte din fibre naturale și care să nu fie strânsă pe corp,
  • încălțăminte de stradă cu toc lejer.

Alimente și suplimente naturiste pentru prevenirea și remedierea celulitei

Dieta urmată de persoanele predispuse la apariția celulitei trebuie să fie predominant vegetariană, cu efect alcalinizant. Cei sau cele care vor să scape de celulită trebuie să evite starea de constipație și deshidratarea, iar consumul de sare trebuie să fie unul ponderat pentru a evita retenția de apă.

Alimentele de suport și suplimente pentru îmbunătățirea circulației sângelui au un conținut bogat de vitamine și minerale, în special vitamina A, vitamina C, complexul de vitamine B (complex vitamine B), calciu, potasiu, magneziu (CaMgZn), antioxidanți.

Printre aceste alimente care se consumă proaspete se numără:

  • Kiwi;
  • Bananele;
  • Pepenele verde;
  • Ananas;
  • Fructele de pădure;
  • Avocado;
  • Fasolea;
  • Cerealele de ovăz;
  • Uleiul de peste;
  • Semințe de în.

Curele de detoxifiere cu sucuri naturale constituie un sprijin în combaterea și remedierea celulitei. Sunt recomandate:

  • Sucul de țelină;
  • Sucul de lămâie;
  • Sucul de grapefruit.

Unele ceaiuri sau infuzii din plante cu proprietăți anticelulitice pot avea un efect de suport în „arderea grăsimilor”, stimularea circulației și prevenirea apariției celulitei:

  • Ceaiul verde;
  • Iederă;
  • Păpădia;
  • Coada șoricelului;
  • Salvia;
  • Rozmarinul.

Concluzie

Celulita în forma să comună este o problemă de ordin estetic, cosmetic, dar care afectează majoritatea femeilor, la un moment dat în viață. Cea mai bună formulă de tratament anticelulitic o constituie prevenirea apariției și instalării ei prin urmarea unui regim de viață sănătos și a unei alimentații adecvate. În cazul în care celulita își manifestă prezența, consultă medici specialiști pentru stabilirea unui tratament adecvat, dar și a cauzelor medicale sau de comportament care au declanșat această problemă.

Sursa:Sensiblu

Foto: Freepix

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol