12 iunie 2022, 12:58

Centrele de testare gratuită PCR au fost închise. Cum te mai poți testa gratuit?

​Centrele de testare PCR din spitale, deschise în valul 5, au fost închise odată cu scăderea numărului de infectări.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța încă de la finalul lunii februarie că, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 va scădea, centrele de testare PCR gratuită din spitale vor fi închise: „În momentul în care vom avea această situaţie, vă daţi seama că vor mai rămâne câteva centre de testare, dar marea majoritate a testărilor, în mod o evident, ar trebui realizată la medicii de familie care au, în momentul de faţă, instrumentele, inclusiv mecanismele financiare, pentru a realiza acest lucru.”

În ciuda faptului că Alexandru Rafila vorbea atunci despre faptul că „vor mai rămâne câteva centre de testare” (deschise – n.red.), lista centrelor de testare PCR gratuită a dispărut integral de pe site-ul Ministerului Sănătății.

Cum te mai poți testa gratuit?

Testarea gratuită se mai poate face doar la medicul de familie – dar cu teste antigenice rapide – sau sunând la DSP pentru testare PCR la domiciliu.

Pentru a putea fi testat gratuit la medicul de familie trebuie să aveți simptome. Asimptomaticii nu pot fi testați gratuit, potrivit definiției de caz elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pacienții al căror test rapid este pozitiv sunt retestați gratuit de către DSP cu test PCR.

Centrele de evaluare COVID-19, deschise tot în valul 5 al pandemiei pentru a scădea presiunea pe spitale, continuă însă să funcționeze.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol