27 aprilie 2024, 12:51

Cercetători de la Harvard au demonstrat că aspirina poate reduce grăsimea din ficat

Cea mai frecventă boală hepatică cronică, respectiv boala hepatică steatotică asociată disfuncției metabolice (MASLD), se caracterizează printr-o acumulare crescută de grăsime în ficat din cauza unor factori precum obezitatea și diabetul zaharat de tip 2.

O astfel de grăsime în exces prezintă riscuri grave pentru sănătate, dar un studiu clinic recent publicat în urmă cu câteva zile în revista JAMA și realizat de cercetători de la spitalul Massachusetts General din Statele Unite indică un posibil tratament: aspirina.

„Întrucât se estimează că MASLD afectează până la o treime dintre adulții din Statele Unite, aspirina reprezintă o opțiune atractivă, potențial cu costuri reduse, pentru a preveni evoluția spre ciroză sau cancer hepatic, cele mai temute complicații ale MASLD”, a declarat într-un comunicat autorul principal Andrew T. Chan, gastroenterolog și profesor la facultatea de medicină Harvard.

Chan și colegii săi au testat potențialul aspirinei întrucât se știe că medicamentul reduce inflamația și afectează metabolismul grăsimilor.

În cadrul studiului de fază II, 80 de adulți cu MASLD au fost repartizați aleatoriu pentru a primi zilnic o doză mică de aspirină sau un placebo timp de șase luni.

La finalul studiului, modificarea medie a conținutului de grăsime hepatică a fost de minus 6,6% cu aspirină față de plus 3,6% cu placebo, ceea ce arată că aspirina în doze mici a redus conținutul mediu de grăsime hepatică cu 10,2% față de placebo.

S-a constatat că aspirina a fost sigură și bine tolerată și, de asemenea, a îmbunătățit diverși markeri ai sănătății ficatului.

Totuși, aceștia spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă utilizarea continuă a aspirinei poate reduce riscul indivizilor de complicații de sănătate pe termen lung asociate cu MASLD.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol