Un studiu dezvăluie cum miroseau mumiile egiptene.
Cercetătorii au analizat nouă corpuri mumificate de la Muzeul Egiptean din Cairo și au ajuns la concluzia că aveau un miros mai degrabă ‘lemnos’, ‘picant’ și ‘dulce’. Este primul studiu de acest gen din lume, iar oamenii de știință au studiat mumiile antice egiptene din mileniile I și II î.Hr., folosind o combinație de instrumente și tehnici senzoriale.
‘Mirosul corpurilor mumificate a atras de ani întregi un interes semnificativ din partea experților și a publicului larg, dar până acum nu a fost efectuat niciun studiu științific combinat chimic și perceptiv‘, a declarat autorul principal al cercetării, profesorul Matija Strlic de la University College London (UCL) și Universitatea din Ljubljana, potrivit agerpres.ro.
‘Această cercetare revoluționară ne ajută cu adevărat să planificăm mai bine conservarea și să înțelegem materialele vechi de îmbălsămare. Ea adaugă un alt nivel de date pentru a îmbogăți expoziția muzeală a corpurilor mumificate‘, a adăugat acesta.
Un grup de ‘adulmecători’ umani au fost instruiți de către cercetători, care aveau sarcina de a descrie calitatea, intensitatea și caracterul plăcut al mirosurilor, precum și să măsoare moleculele și compușii implicați în acele mirosuri, prin metode cum ar fi cromatografia gazelor și spectrometria de masă.
Acest lucru a permis echipei să determine dacă acele componente proveneau de la conservanți, microorganisme sau pesticide, de exemplu.
Experții au calificat rămășițele mumificate drept ‘plăcute din punct de vedere hedonic, cu descriptori ‘balsamici’ (mirosuri ‘grele’, ‘dulci’, ‘lemnoase’)’.
În 78% din studiile de caz, mirosurile au fost descrise ca fiind ‘lemnoase’ , ‘picante’ în 67% și ‘dulci’ în 56%, în timp ce ‘asemănătoare cu tămâia’ și ‘stătut, rânced’ au primit fiecare 33% din totalul evaluărilor.
Studiul subliniază ‘importanța utilizării simțurilor pentru a înțelege trecutul’.
Obiceiul din Egiptul Antic consta în tratarea trupului unei persoane decedate cu uleiuri și rășini, inclusiv cele de pin, cedru și ienupăr, pentru a conserva corpul și sufletul în viața de apoi și pentru a le oferi mumiilor un miros plăcut.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol