20 mai 2024, 5:18

Cercetătorii au găsit o nouă tehnică pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Un studiu realizat recent a arătat că polifenolul natural Fisetin, găsit în multe fructe și legume, are efecte pozitive semnificative asupra sănătății și duratei de viață.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, acumulează celule deteriorate. Când celulele ajung la un anumit nivel de deteriorare, ei trec printr-un proces de îmbătrânire propriu, numit senescență celulară. Celulele eliberează, de asemenea, factori inflamatori care fac sistemul imunitar să elimine celulele deteriorate.

Sistemul imunitar al unei persoane mai tinere este sănătos și este capabil să elibereze celulele deteriorate. Dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele deteriorate nu mai sunt eliminate la fel de eficient. Astfel, ele încep să se acumuleze, provoacă inflamații la nivel scăzut și eliberează enzime care pot degrada țesutul.

Robbins și alți cercetători au descoperit că un produs natural, numit Fisetin, reduce nivelul acestor celule deteriorate în organism. Ei au descoperit acest lucru tratând șoareci aflați la sfârșitul vieții cu acest compus și au văzut îmbunătățirea sănătății și creșterea duratei de viață.

Rezultatele publicate în lucrarea „Fisetin este o terapie senatorică care extinde sănătatea și durata de viață” arată că efectele curei cu Fisetin sunt vizibile și la persoanele aflate la vârsta a treia. Cu toate acestea, „Există încă numeroase întrebări care trebuie abordate, inclusiv, de exemplu, care sunt dozele potrivite.” a declarat Robbins, potrivit Science Daily.

Care este rata de succes a acestei descoperiri?

Au existat întotdeauna limite cheie atunci când a venit să ne gândim cum un medicament va acționa pe diferite țesuturi, celule diferite într-un corp îmbătrânit. Cercetătorii nu au avut nici o modalitate de a identifica dacă un tratament a atacat efectiv celulele care sunt senescent, până acum.

Sub îndrumarea lui Edgar Arriaga, profesor la Departamentul de Chimie al Colegiului de Știință și Inginerie de la Universitatea din Minnesota, echipa a utilizat citometria în masă sau tehnologia CyTOF și au aplicat-o pentru prima dată în cercetarea ce vizează îmbătrânirea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol