Cercetătorii britanici au comunicat că, pentru prima dată, au realizat transfuzii cu sânge creat în laborator. Sângele a fost administrat unor persoane în cadrul unui prim test clinic la nivel mondial, potrivit cercetătorilor citați de BBC.
Cantități minuscule – echivalentul a câtorva lingurițe – sunt testate pentru a se vedea cum funcționează acesta în interiorul corpului.
Cea mai mare parte a sângelui folosit la transfuzii va depinde, totuși, de oamenii care benevol vin și donează în mod regulat la centrele de hematologie, notează BBC. Dar obiectivul final, dacă testele vor avea succes, este de a fabrica grupe de sânge vitale, dar ultra-rare, care sunt foarte dificil de obținut.
Acesta a fost dezvoltat din celule stem. Această descoperire ar fi vitală pentru persoanele care necesită transfuzii regulate.
Această terapie complet inovatoare ar putea rezolva atât deficitul cantitativ de sânge donat (din jumătate de milion de celule stem se produc aproximativ 50 de miliarde de hematii), cât și deficitul calitativ (metoda permite adaptarea/personalizarea hematiilor inclusiv pentru cazurile extrem de rare când este foarte greu de găsit un donator compatibil – compatibilitatea trebuie înțeleasă dincolo de grupele tradiționale A, B, AB și 0 și sistemul Rh).
În același timp, acest tip de terapie (mai apropiată de terapiile celulare decât de medicamentele biologice clasice) are potențialul de a reduce frecvența administrărilor de transfuzii, întrucât durata de viață a hematiilor astfel produse este mai mare (120 zile) decât a hematiilor din sângele donat în mod obișnuit (care conține hematii în diverse etape de maturitate).
Comentariile sunt oprite pentru acest articol