24 aprilie 2024, 2:06

Cercetătorii germani au găsit prima substanță care să combată metastaza canceroasă

Metastazarea este procesul prin care celulele canceroase se desprind de o tumoră malignă și circulă și invadează alte țesuturi din organism. Celulele canceroase metastazează la alte zone prin intermediul sistemului limfatic și al sângelui.

Celulele canceroase din tumora inițială sau primară pot călători în alte locuri, cum ar fi plămânii, oasele, ficatul, creierul și alte zone. Aceste tumori metastatice sunt „cancere secundare” deoarece apar din cauza tumorii primare.

Șansele de supraviețuire ale unui pacient nu depind atât de tipul de cancer, cât de faza în care este depistată boala. Dacă s-au format deja celule canceroase metastazate șansele de supraviețuire scad dramatic.

Cercetătorii germani în domeniul cancerului au scos la iveală ce substanță ar putea împiedica apariția celulelor canceroase după îndepărtarea tumorii principale. Cel mai des acestea apar la cancerul de sân și de piele.

”Principala suspiciune este că tocmai tumoarea împiedică apariția celulelor canceroase. Odată îndepărtată, ea lasă loc liber dezvoltării și împrăștierii celulelor maligne”.

Centrul pentru Cercetarea Cancerului și Facultatea de Medicină din Mannheim par să fi găsit câteva explicații plauzibile. Ei au analizat în detaliu angiopoietina 4  (ANGPLT 4).

”Substanța are reacții diferite în corpul uman. La unele persoane favorizează apariția celulelor canceroase. La altele le blochează. Apare în celule cancerului primar și se rupe în circuitul sangvin în fragmentele n și c.

Acum știm că în fragmentul c favorizează apariția celulelor canceroase, în timp ce în fragmentul n le blochează. Am folosit substanța la șoareci și la câțiva pacienți și am ajuns la concluzia că fragmentul c este în tumoarea principală, în timp ce fragmentul n este în circuitul sangvin.

Cu cât înjectăm mai mult din fragmentul n în circuitul sangvin, cu atât cresc șansele de supraviețuire ale pacientului. În cazul șoareceilor, am reușit prin acest tratament să prelungim cu mai mult viața ”, spune Hellmut Augustin, citat de Focus.

”Am descoperit un mecanism foarte important și o substanță potentă, care pe viitor poate revoluționa medicina și tratamentul cancerului. Ea trebuie folosită în paralel cu imunoterepaia.

Până la lansarea unui medicament pe piață este cale lungă și vorbim de ani buni de studii clinice. Să nu uităm că au mai existat astfel de încercări de a lansa astfel de medicamente care să combată metastaza canceroasă. Toate au eșuat în faza studiilor clinice. Atenție, cu sau fără această substanță, tumora principală trebuie îndepărtată cât mai repede pe cale chirurgicală”, avertizează expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol