14 septembrie 2023, 21:35

Cercetătorii români au creat un test PCR care indică tulpina virusului şi în ce stadiu se află boala

Cercetătorii români au dezvoltat un test PCR care depistează tipul de tulpină de virus SARS-CoV-2 cu care este infectat pacientul, precum și în ce stadiu se află boala. Produsul este doar pentru spitale. A fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat.

La acesta au lucrat zeci de cercetători, timp de 8 luni. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași și echipa de cercetare-dezvoltare a DDS Diagnostic și-au unit expertiza și eforturile pentru inovarea și punerea pe piață a unui produs de top, foarte eficient în controlul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2.

Aceștia spun că testul are precizie de 100%, scrie alba24.ro.

DDS Diagnostic face un nou pas important în combaterea pandemiei prin lansarea pe piață a unui kit de testare RT-PCR, produs 100% românesc.

Dana Stan, coordonator al echipei de cercetare a vorbit despre testul inovator. „Noi avem şi o serie de calibratori şi nu arată doar prezenţa sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”.

Trusa multiplex RT-PCR dezvoltată, testată și produsă de către compania românească este special concepută pentru detecția calitativă și/sau cantitativă a virusului SARS-COV-2, în conformitate cu toate cerințele la nivel european. Toate componentele necesare sunt incluse, cu scopul de a genera rezultate de înaltă performanță și precizie.Trusa RT-PCR produsă de DDS are marcaj CE și caracteristici tehnice specifice extrem de relevante comparativ cu cele mai bune produse similare de pe piața de profil.

Testul poate detecta simultan 3 gene și conține o schemă de interpretare a rezultatelor.

Kitul DDS include variante de detecție cantitativă qRT-PCR, care permit calcularea cantității de virus și urmărirea evoluției bolii, ceea ce favorizează ajustarea personalizată a schemelor de tratament

Trusa de diagnostic recent lansată de producătorul român identifică toate variantele de virus, inclusiv cele emergente în anul 2021, ceea ce limitează semnificativ riscul de rezultat fals negativ și, ceea ce este foarte important, detectează simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS CoV-2 și o genă control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE