29 august 2023, 9:13

Ceremonial de inaugurare al singurului pod rabatabil al unei cetăți din România

Întregul proiect de restaurare a Cetății Făgăraș se apropie de final. Și podul de stejar rabatabil de la intrarea principală a monumentului istoric a fost finalizat și va fi inaugurat în cadrul unui ceremonial

Lucrările de restaurare a întregului edificiu au costat mai bine de 6,5 milioane de euro și au durat mai bine de 3 ani.

,,Proiectul este aproape finalizat. Podul ridicător și el este terminat. Va urma un ceremonial de ridicare a podului, în cadrul ceremonialului gărzii Cetății În scurt timp vom începe desfășurarea acestui ceremonial’’, a declarat dr. Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului ,,Valer Literat’’.

Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare, scrie salutfăgăraș.

Restaurarea simbolului Făgărașului a ținut cont de aspectul Cetății din secolul al XVII-lea. Atunci Cetatea, aflată în perioada ei de glorie, avea două poduri de lemn, unul la intrarea principală, celălalt pe latura de nord.

Acesta este și motivul pentru care a apărut în completare o a doua intrare în Cetate și un al doilea pod peste lac, pietonal, care practic va lega Cetatea de parcarea autocarelor.

Acest pod de lemn a existat acum patru secole şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele.

Ea a fost distrusă de asediile otomanilor la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru că inventarul din 1676 nu o mai amintește.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol