22 mai 2024, 7:54

Cetatea medievală Bathory din Şimleu Silvaniei va fi restaurată cu fonduri europene

Cetatea medievală Bathory din Şimleu Silvaniei va fi restaurată şi pusă în valoare în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de aproape 8 milioane de euro.

Termenul asumat de autoritățile locale pentru finalzarea lucrărilor este de 3 ani şi jumătate.

„Am semnat cu ADR Nord-Vest contractul de finanţare privind Reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Cetăţii Bathory. Este un moment istoric pentru oraşul nostru şi pentru cetatea ce reprezintă, de fapt, istoria acestor meleaguri”, a declarat, vineri, primarul oraşului Şimleu Silvaniei.

„Valoarea proiectului finanţat în cadrul Programului Regional Nord – Vest 2021 – 2027 este de circa 8 milioane de euro. În ceea ce priveşte termenul de implementare, vom avea şase luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor. Sper, însă, să găsim constructori serioşi, pentru a finaliza înainte de acest termen proiectul”, a adăugat Cristian Lazăr pentru Agerpres.

Proiect ambițios

„Cetatea feudală se tratează în ansamblul ei istoric, prima incintă cu palatul, ruinele palatului cu cele două bastioane circulare, curtea interioară a palatului şi incinta cetăţii compusă din ziduri, bastioane şi clădirea porţii.

Ruinele se vor marca prin realizarea unei platforme ridicate faţă de nivelul terenului amenajat al curţii şi se vor prezenta zidurile la nivelul pavajului, incluzând elemente de vegetaţie şi mobilier urban. Pentru funcţionarea ansamblului expoziţional şi inclusiv organizarea unor manifestări culturale în incinta cetăţii, se propune amenajarea terenului din interiorul incintei şi dotarea cu reţelele necesare funcţionării.

Punerea în valoare a cetăţii implică refuncţionalizarea clădirii porţii, a bastioanelor circulare şi a bastionului nord-estic”, se precizează într-o descriere a proiectului pe site-ul Primăriei Şimleu Silvaniei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol