27 aprilie 2024, 13:39

Este România sărăcită de apartenența la UE? Pastila de (dez)informare, de la Digi 24, ne răspunde la întrebare

Una dintre nemulțumirile ridicate de politicienii euro-sceptici se referă la faptul că apartenența la UE reprezintă o povară financiară cu puțin profit sau chiar deloc. Cu alte cuvinte, aceștia pretind că nu există echitate între state.

Însă realitatea nu ar putea să fie mai diferită: bugetul UE funcționează ca niște investiții. Obiectivul este de a completa bugetele naționale pentru a contribui la îndeplinirea priorităților comune. Unele proiecte ale guvernelor nu ar fi la fel de eficiente fără fondurile europene. Mai simplu: UE dă bani statelor mai sărace, pentru a se asigura că vor ajunge la standardul Uniunii.

Contribuția fiecărei țări la bugetul UE depinde de mărimea economiei sale. În cazul ăsta, țările mai bogate – precum Germania, Franța sau Olanda – contribuie cu mult mai mulți bani decât cele mai sărace.

Cu toate acestea, în schimbul contribuției lor mai mari, aceste țări se bucură de numeroasele beneficii pe care acești bani le oferă tuturor țărilor UE – precum securitate și libertatea de a trăi oriunde în cadrul Uniunii. Pe lângă investițiile directe, cele mai bogate țări beneficiază, de asemenea, de efectele pozitive („spill-overs”) implementate în statele mai puțin dezvoltate.

În perioada 2021-2027, România va beneficia de 31 de miliarde de euro din fonduri europene. În schimb, în 2021, România a dat la bugetul Uniunii de 12 ori mai puțin decât primește.

Aflați mai multe despre acest mit al contributivității și dacă România chiar pierde bani din cauza statutului său de membru al UE urmărind episodul din această săptămână al Pastilei de (DEZ)Informare, un proiect al Editiadedimineata.ro și Mediastandard.ro, difuzat pe Digi24, de joi până luni, în prime time, și pe YouTube.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol