4 mai 2024, 1:46

Cetatea Piatra Șoimului, atestată documentar în 1242, intră în reabilitare

Monument istoric, Cetatea Piatra Șoimului din satul bihorean Peștiș, atestată documentar în anul 1242, ajunsă o ruină, va fi reabilitată de Primăria Aleșd.

Potrivit Radio România Cluj, contractul pentru consolidarea și reabilitarea Cetății Șinteului – Piatra Șoimului a fost semnat, săptămâna aceasta.

Finanțarea obiectivului turistic se va face prin PNRR, iar perioada de finalizare este 30 iunie 2026.

Obiectivul principal al acestui proiect este consolidarea și reabilitarea zidurilor șubrezite ale cetății.

Printre intervențiile propuse se numără consolidarea în zonele surpate, completarea zidăriilor pentru continuizarea structurală și supraînălțarea coronamentelor zidăriilor pentru protejarea originalului.

Primăria Orașului Aleșd își propune să îmbunătățească calitatea experienței turistice în zonă, prin amenajarea potecii de acces la cetate și a unor alei în incinta acesteia.

După finalizare vor fi organizate evenimente tematice pentru includerea Cetății Piatra Șoimului în circuit turistic.

“Ne dorim să introducem cetatea în toate circuitele turistice locale, județene și regionale potrivite. Este o cetate mare, frumoasă, dar care în 1711 a fost dinamitată de habsburgici, iar de-atunci s-a degradat continuu, nemaifiind niciodată locuită”, a declarat primarul Ioan Todoca.

Proiectul nu se rezumă doar la aspectele arhitecturale, ci vizează și protejarea identității culturale a orașului Aleșd, a regiunii Nord Vest și a întregii țări.

Educația tinerilor în spiritul dezvoltării culturale și ocrotirii patrimoniului național reprezintă, de asemenea, un obiectiv esențial al proiectului.

Prin această inițiativă, se urmărește totodată revitalizarea istoriei locale și stimularea dezvoltării economice durabile a orașului și a regiunii, creând un ambient propice pentru manifestări culturale și sportive.

Valoarea proiectului este de 12.477.304,23 lei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol