3 mai 2024, 21:57

Ministerul român de Externe CONFIRMĂ moartea unui ostatic cu cetățenie israeliano-română, în Gaza. Alte trei persoane cu cetățenie română, ostatice

Autoritățile israeliene au anunțat că un ostatic din Fâșia Gaza cu dublă cetățenie, israeliană și română, a decedat, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres. Alte detalii despre victimă, de exemplu vârsta sau genul, nu au fost făcute publice.

“În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza”, a transmis MAE.

MAE a mai precizat că, în prezent, alte trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se află ostatice în Fâşia Gaza. Instituția reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din zona de conflict.

Cel puțin 136 de persoane sunt încă ținute ostatice în Fâșia Gaza, a informat armata israeliană (IDF) la o zi după încălcarea acordului de încetare a focului. Pe parcursul celor șapte zile de armistițiu, au fost eliberați 105 ostatici, în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.

Anterior acestei informații, Israelul anunțase că Armata israeliană a confirmat moartea a cinci ostatici captivi în Fâşia Gaza. Anunțul a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al Armatei, Daniel Hagari, precizând că au fost informate familiile ostaticilor.

„În ultimele zile, armata şi poliţia israeliană au informat familiile ostaticilor Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel şi Arye Zalmanovitz în legătură cu decesul acestora”, a declarat Daniel Hagari într-un briefing de presă.

„Un comitet de experţi de la Ministerul Sănătăţii, Institutul de Medicină Legală, Rabinatul şef şi Ministerul Cultelor a stabilit decesul lor pe baza concluziilor (unei anchete) şi a datelor prezentate de serviciile de informaţii„, a explicat el.

Pe de altă parte, „în cursul unei operaţiuni comune cu Shin Beth (serviciul de securitate internă), pe baza unor informaţii specifice, am adus înapoi corpul ostaticului Ofir Tsarfati pentru a fi înmormântat în Israel”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Din cele aproximativ 240 de persoane răpite pe 7 octombrie în timpul atacului mortal fără precedent al Hamas în sudul Israelului, apoi duse în Fâşia Gaza, „136 de ostatici, printre care 17 femei şi copii” sunt încă închişi acolo, a afirmat el.

Daniel Hagari a repetat că acuzaţiile Hamas cu privire la moartea lui Shiri Bibas şi a celor doi copii ai săi, Ariel, în vârstă de 4 ani, şi Kfir, în vârstă de 10 luni – cel mai mic dintre ostatici – „nu au fost confirmate”.

Hamas susţine că toţi trei au fost ucişi într-un bombardament israelian înainte de armistiţiul de şapte zile în război, căruia i s-a pus capăt vineri dimineaţă.

„Familia Bibas, mama şi copiii ei, urmau să se întoarcă în Israel, dar Hamas a decis că nu este cazul”, a explicat el, referitor la acordul zilnic de schimb de ostatici din Fâşia Gaza contra unor deţinuţi palestinieni care a însoţit armistiţiul.

Acest acord a permis eliberarea a 80 de ostatici din Fâşia Gaza, în principal femei şi minori, israelieni sau cu dublă cetăţenie, contra 240 de deţinuţi din închisorile israeliene. Alţi 25 de ostatici au fost eliberaţi din Fâşia Gaza în afara acordului.

Luptele şi bombardamentele israeliene au început din nou vineri în Fâşia Gaza, la scurt timp după ce armistiţiul a expirat la ora 07.00 (05:00 GMT).

Drept represalii la atacul din 7 octombrie, care au provocat moartea a 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene, Israelul a lansat o campanie de bombardamente masive asupra Fâşiei Gaza, urmate de o operaţiune la sol.

Operaţiunile israeliene s-au soldat cu peste 15.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit Hamas, care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol