26 septembrie 2023, 9:46

China: 7,2 milioane de locuințe GOALE

Conform estimărilor Reuters, China are în acest moment aproximativ 7,2 milioane de locuinţe neocupate.

Cele mai recent date oficiale publicate de Biroul naţional de statistică de la Beijing arată că, la finele lunii august, suprafaţa totală combinată a locuinţelor goale se ridica la 648 de milioane de metri pătraţi.

Reuters a făcut un calcul și, la o suprafață medie/apartament de 90mp a ajuns la cifra de 7,2 milioane de locuințe goale.

Mai mult, aceste cifre nu iau în calcul locuințele în curs de construire, în diferite faze, sau cele cumpărate de speculatorii imobiliari, înainte de criză, cu scopul de a le vinde la suprapreț.

„Câte locuinţe goale sunt acum? Experţii avansează cifre foarte diferite, cele mai mari fiind cele conform cărora numărul actual de locuinţe goale ar fi suficient pentru trei miliarde de persoane”, a spus sâmbătă He Keng, fost vicepreşedinte la Biroul naţional de statistică cu ocazia unui forum organizat în oraşul Dongguan, din sudul Chinei. „Poate că această estimare este una exagerată, dar cel mai probabil 1,4 miliarde de persoane nu pot să le ocupe pe toate”, a estimat He Keng.

Bula imobiliară

Sectorul imobiliar chinez, odată un pilon al economiei, este în criză începând din 2021, când gigantul imobiliar China Evergrande Group a intrat în incapacitate de plată, după ce autorităţile au demarat o campanie împotriva acordării de noi credite ipotecare.

Începând de atunci încoace alţi mari dezvoltatori imobiliari, precum Country Garden Holdings, sunt şi ei în pragul default-ului, ceea ce afectează încrederea în rândul cumpărătorilor de locuinţe.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol