13 aprilie 2021, 7:55

China își creează propria monedă digitală

Versiunea Chinei a unei monede digitale este controlată de banca centrală, care va emite noua monedă electronică. Viitoarea monedă se așteaptă să ofere guvernului Chinei instrumente noi pentru a-și monitoriza atât economia, cât și populația. Încă de la început, yuanul digital va îndepărta una dintre atracțiile majore ale criptomonedelor: anonimatul.

Beijingul proiectează moneda astfel încât să nu fie legată de sistemul financiar global, unde dolarul american este rege de la Al Doilea Război Mondial încoace. China îmbrățișează digitalizarea în mai multe forme, inclusiv în bani, într-o încercare de a obține un control mai centralizat, obținând în același timp un avans în tehnologiile viitorului.

Întrebat în ultimele săptămâni cu privire la modul în care monedele naționale digitalizate, precum cea a Chinei, ar putea afecta dolarul, secretarul Trezoreriei Janet Yellen și președintele Rezervei Federale Jerome Powell din SUA au declarat că problema este studiată serios, inclusiv dacă un dolar digital are sens cândva. Digitizarea nu ar fi ea însăși un rival pentru dolar, spun analiștii și economiștii. Dar în noua sa încarnare, yuanul, cunoscut și sub numele de renminbi, ar putea câștiga tracțiune la marginea sistemului financiar internațional. Acesta ar oferi opțiuni pentru oamenii din țările sărace de a transfera bani la nivel internațional.

Yuanul digital se află în spațiul cibernetic, disponibil pe telefonul mobil al proprietarului sau pe un card, pentru cei mai puțin pricepuți în tehnologie; cheltuirea acestuia nu necesită strict o conexiune online. Moneda apare pe ecran cu o siluetă a lui Mao Zedong, arătând exact ca banii de hârtie.

În testele din ultimele luni, peste o sută de mii de persoane din China au descărcat aplicația de telefon mobil de la banca centrală, care le permite să cheltuiască numerar digital la comercianți, inclusiv la Starbucks și McDonald’s. China a indicat că yuanul digital va circula alături de bancnote și monede. Bancherii și alți analiști spun că Beijingul își propune să-și digitalizeze toți banii în cele din urmă.

Foto: COSTFOTO / BARCROFT MEDIA / GETTY IMAGES (via WSJ)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.