19 aprilie 2024, 5:29

China trece la un alt nivel de testare COVID-19: screeningul rectal! Există explicație științifică VIDEO

Se pare că nu le auziserăm pe toate. Zilnic mai apare ceva care să ne bulverseze. De data asta poate vă întrebați ce mai face China, cea cu Wuhan-ul care a dat peste cap planeta. De ce nu mai are cazuri multe de COVID, când noi, restul lumii, nu mai știm ce să ne facem cu ele?

Ei bine, China face. Face orice pentru a depista noi îmbolnăviri de COVID-19, inclusiv teste rectale (sau anale, cum doriți) pentru a depista persoanele cu risc și călătorii sosiți din străinătate care ar putea fi infectați cu SARS-CoV-2.

O metodă mai fiabilă, dar criticată de utilizatorii de Internet. În China era acalmie în privința îmbolnăvirilor, dar în ultimele săptămâni au fost localizate câteva focare. Și din cauza lor autoritățile au fost forțate la efectuarea de teste PCR în masă, pe zeci de mii de locuitori.

Guvernul de la Beijing a controlat în mare măsură epidemia de coronavirus încă din primăvara anului 2020, datorită restricțiilor stricte, dar autoritățile sanitare desfășoară campanii masive de testare RT-PCR pentru a controla focarele epidemice mici.

Prelevările sunt efectuate în general prin frotiu din nas sau gât sau ambele. Totuși, potrivit postului public de televiziune CCTV, 2021 se arată deja drept annus horribilis pentru locuitorii mai multor cartiere din Beijing, unde au fost descoperiți recent mai mulți bolnavi de COVID-19. Așa că au fost supuși testării rectale.

Măsura le este impusă și celor aflați în carantină obligatorie în hoteluri, în special călătorilor care vin din străinătate, scrie rtbf.be.

Depistarea rectală poate crește rata de depistare a persoanelor infectate, căci coronavirusul rămâne prezent mai mult timp în anus decât în căile respiratorii, a precizat la CCTV medicul Li Tongzeng, de la spitalul You’an din Beijing. O afirmație care se bazează, printre altele, pe un studiu publicat în august 2020 în China, care a concluzionat că testele rectale pot fi cel mai bun mod de a examina pacienții înainte de a părăsi spitalul.

Zelul autorităților sanitare chineze, care uneori combină mai multe teste pentru a limita numărul de rezultate fals negative, nu este însă unanim aprobat de comunitatea științifică.

Yang Zhanqiu, de la Universitatea Wuhan, declară pentru Global Times că tampoanele pentru nas și gât rămân totuși mai eficiente, virusul trecând prin căile respiratorii, nu prin sistemul digestiv.

CCTV spune că testele rectale nu vor fi generalizate, deoarece nu sunt „suficient de practice”, spre deosebire de testele RT-PCR convenționale, a căror fiabilitate nu este pusă în discuție. Testele rectale sunt rezervate cetățenilor carantinați.

Reacțiile internauților oscilează între spaimă și ironie. „Mă bucur că m-am întors deja în China!”, a scris un utilizator al rețelei sociale Weibo. „Nu este prea dureros, dar cu siguranță este foarte umilitor”, spune altul.

„Am avut două teste anale. În acest proces, mi-au luat și o probă din gât. Eram îngrijorat să nu uite asistenta să schimbe tampoanele între ele”, glumește un alt utilizator.

China, care a limitat deja sever sosirile internaționale începând cu martie 2020, a înăsprit restricțiile în ultimele luni.

Oricine dorește să călătorească în China trebuie să prezinte două teste Covid negative (PCR și serologice) înainte de îmbarcare și să efectueze o carantină de cel puțin 14 zile într-un hotel, pe cheltuiala proprie.

VIDEO, în finalul acestui ARTICOL

Sursa foto: BFM News/Twitter

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol