17 ianuarie 2022, 9:48

Chuck Yeager, primul pilot din lume care a depășit bariera sunetului, a murit la 97 de ani

Legendă a aviaţiei și primul pilot din lume care a depășit bariera sunetului, Charlie Yeager, s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani, potrivit unui mesaj publicat de soția sa, Victoria Yeager, pe pagina de socializare.

„Anunț cu mare tristețe că dragostea vieții mele, generalul Chuck Yeager, a murit chiar înainte de ora 21:00 ET”, a scris Victoria Yeager pe contul de Twitter al soțului ei, fără a specifica cauzele.

„O viață incredibilă, bine trăită, cel mai mare pilot al Americii și moștenirea sa de forță, aventură și patriotism vor fi amintite pentru totdeauna”, a mai scris aceasta.

Cum a fost depășită bariera sunetului?

La 14 octombrie 1947, avionul lui Yeager – poreclit Glamorous Glennis, în onoarea primei sale soții – a fost aruncat deasupra deșertului Mojave din sud-vestul SUA. Yeager, care la acea vreme avea doar 24 de ani, a atins viteza mai mare de Mach 1 (1.225 km / h; 767 mph) la 45.000 ft (13.700m), potrivit BBC.

Acest lucru a arătat un adevărat curaj, deoarece nimeni nu era sigur în acel moment dacă un avion ar putea supraviețui undelor de șoc ale unui boom sonor. Publicului i s-a spus despre misiune doar în iunie 1948.

Succesul lui Chuck Yeager

Succesul lui Yeager a fost ulterior imortalizat în cartea lui Tom Wolfe – The Right Stuff și într-un film ulterior cu același nume. De la primii ani de zbor în cel de-al doilea război mondial până la ultima dată când a depășit bariera sunetului în 2012 – la vârsta de 89 de ani – Chuck Yeager a devenit cel mai decorat pilot american din istorie. Aeroportul care deservește Charleston, Virginia de Vest, poartă numele Chuck Yeager.

Născut pe data de 13 februarie 1923 în micuțul oraș Myra din Virginia de Vest, Yeager a crescut împreună cu tatăl său, care l-a învățat meseria de mecanic. S-a alăturat Forțelor Aeriene în septembrie 1941, cu trei luni înainte ca Statele Unite să intre în război. A început ca mecanic de aeronave înainte de a învăța să zboare.

Yeager a stabilit multe recorduri, dar și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Forțele Aeriene ale Statelor Unite în anii 1950 și 1960. S-a retras în 1975.

Sursă foto: bbc.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.