8 iunie 2022, 22:35

CIFRA ZILEI: 2.000 de miliarde de dolari, cheltuielile mondiale pentru apărare

Pentru prima dată în istorie, cheltuielile mondiale cu apărarea au trecut în 2021 pragul de 2.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Tendința pentru 2022 eset, evident, de creștere pe măsură ce statele europene îşi extind forţele armate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un raport publicat luni de Institutul internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI) arată că în 2021, ţările din întreaga lume au cheltuit o sumă totală de 2.113 miliarde de dolari pentru apărare, cu 0,7% mai mult decât în 2020.

Cum au evoluat cheltuielile pentru apărare?

După o scurtă perioadă de scădere între 2011 şi 2014, cheltuielile mondiale cu apărarea au crescut timp de şapte ani la rând.

În plus, după invadarea Ucrainei, mai multe guverne europene au promis că vor majora cheltuieile pentru a-şi consolida capacităţile forţelor armate.

„Europa era deja pe un trend crescător, iar acest trend se va accelera şi intensifica. De obicei, schimbările au loc lent, până când eşti într-o criză şi atunci au loc schimbări semnificative. Cred că asta este situaţia în care ne aflăm acum”, a spus directorul pentru cheltuieli militare de la SIPRI, Lucie Beraud-Sudreau.

SUA, China, Europa

În 2021, SUA şi-au păstrat poziţia de lider incontestabil în ceea ce priveşte chletuielile cu apărarea, cu 38% din cheltuielile mondiale sau 801 miliarde de dolari.

Bugetul pentru apărare al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, este estimat la 14% din cheltuielile mondiale cu apărarea.

Cheltuielile Europei cu apărarea au însemnat anul trecut 20% din totalul mondial.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol