28 august 2023, 15:31

Cinci pionieri ai dansului românesc din perioada interbelică – cinci dansatori, o experiență VR inedită

DS Projects Lab vă așteaptă între 15 și 17 septembrie 2023, la sediul Loop Virtual Reality Solutions, să experimentați realitatea virtuală în pași de dans, prin intermediul proiectului MC aVangaRda: VR eXperience.

MC aVangaRda: VR eXperience este o instalație imersivă care, prin intermediul tehnologiei VR360, expune universurile pionierilor dansului modern românesc de la începutul secolului XX: Lizica CodreanuIris BarburaTrixy Checais, Gabriel Negry și Vera Proca Ciortea.

Acești pionieri și-au făcut apariția în perioada interbelică și fac parte din elita coregrafiei românești, care s-a rupt de curentul dominant al vremii, de rigorile dansului clasic, aducând noutăți în discursul interpretativ și creativ pe scena dansului autohton. Astfel, ei marchează perioada Avangardei dansului românesc, deschizătoare de noi direcții și stiluri.

MC aVangaRda: VR eXperience propune cinci filme VR de scurtmetraj, cu o durată totală de aproximativ 40 minute, ce reprezintă reenactment-uri ale unor momente de dans cheie din cariera acestor personalități, plecând de la pozițiile lor din fotografii vechi și după mărturiile celor care i-au văzut dansând. Vei fi condus în experiențe imersive prin intermediul fuziunii dintre arta coregrafică, muzică, cinematografie și tehnologia VR360, în spații și perioade istorice specifice fiecărei personalități în parte, ceea ce îţi va oferi posibilitatea de a evada în alte dimensiuni. Dansatorii și coregrafii care au pus în mișcare aceste povești sunt:

Anda Stoian | în rolul Lizicăi Codreanu

Krista Sandu | în rolul lui Iris Barbura

Arcadie Rusu | în rolul lui Trixy Checais

Bogdan Cănilă | în rolul lui Gabriel Negry

Andreea Vălean | în rolul Verei Proca Ciortea

MC aVangaRda – VR eXperience este un proiect hibrid, o întrepătrundere a mai multor lumi, cu scopul de a crea o perspectivă benefică pentru definirea unor noi forme de exprimare artistică, parte din documentarul Moșteniri Coregrafice: Avangarda, lansat în 2021 la Muzeul Țăranului Român.

Programul de vizionare la Loop Virtual Reality Solutions (strada Barbu Urleanu 18) va fi:

Vineri, 15 septembrie | 16:00 – 21:00

Sâmbătă, 16 septembrie și duminică, 17 septembrie | 14:00 – 21:00

Accesul la evenimente este liber, iar participarea se face pe bază de rezervare la [email protected]. Locurile sunt limitate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol