19 noiembrie 2023, 9:20

Cine își pierde job-ul în viitor? Roboții ne vor lua locul de muncă?

Progresul tehnologic a avut întodeauna ca și consecințe princiaple, pe lângă o mai mare dezvoltare economică, reducerea numărului de persoane angrenate în procesul de producție. Acest lucru a fost cel mai bine sesizabil o dată cu începerea Revoluției Industriale, declanșată la sfârșitul secolului al XVIII-lea și care în practică a însemnat trecerea de la munca manuală la mașinism. Revoluția Industrială a avut ca efect creșterea producției, dezvoltarea orașelor și a științei. Potrivit unui studiu, publicat de CNN.com , acum aproximativ 100 de ani numărul animalelor de tracțiune din Statele Unite atinsese un punct culminant, în jurul cifrei de 26 de milioane de cai. Datorită apariției și creșterii numărului de automobile, această cifra s-a diminuat considerabil. Dezvoltarea tehnologică rapidă ne pune în fața unei întrebări inevitabile: va aparține oare viitorul roboticii și care va fi impactul asupra job-urilor din prezent?

Teama că roboții ar putea înlocui unele dintre activiățile din prezent ale oamenilor este fără îndoială legitimă. Vestea bună este că anumite sectoare de producții nu vor suferi aceeași soartă ca cea a cailor din studiul menționat anterior.

Casierii și șoferii

Locurile de muncă care necesită doar o diplomă de liceu sunt cel mai expuse. Să ne gândim la casieri și la șoferi spre exemplu. Aceste job-uri nu necesită un volum ridicat de analiză, astfel încât aceste activități umane vor putea fi înlocuite destul de ușor cu roboți. Unele dintre cele mai mari companii din lume investesc miliarde de dolari pentru a construi roboți destinați înlocuirii lucrătorilor umani. Exemplul evident îl constituie mașinile care se conduc singure. Mai muți producători precum General Motors, Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volvo sau Nissan și-au propus deja introducerea unor astfel de vechicule până în 2020, potrivit businessinsider.com.

Joburile din industria Fast Food

Potrivit unei statistici efectuate de Biroul de Muncă și Statistică din Statele Unite, aproximativ 80.000 de locuri de muncă din industria fast food vor dispărea până în 2024. Potrivit aceluiași studiu, aceste joburi sunt cel mai susceptibile de automatizare. „Este mai ieftin să cumperi un braț robotic de 35.000 de dolari decât să angajezi o persoană care este ineficientă, făcând 15 dolari pe oră să facă cartofi prăjiți”, a declarat Edward Rensi, fostul director executiv McDonald’s, într-o apariție la Fox Business Network în mai 2016.

Totuși, există și joburi mai puțin expuse acestui trend, printre ele numărându-se cele din industria medicală și cea de înfrumusețare. Astfel, potrivit aceluiași studiu, asistenții medicali și hairstyle-iștii sunt cei mai puțin expuși de apariția și dezvoltarea inteligenței artificiale.

 

[Sursă imagine: phys.org]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol