27 septembrie 2021, 6:39

Cine suntem, ce mâncăm și cât câștigăm, toate ni le spune analiza firului de păr

Rezultate surprinzătoare ale unei cercetări date publicității în revista American Academy of Sciences. ”Putem chiar înțelege dacă o persoană este obeză și chiar afla care îi este statutul social”, este una dintre concluziile cercetătorilor, prezentate de cotidianul italian La Repubblica.

Ce se citește în firul de păr

Analiza firului de păr poate dezvălui care sunt obiceiurile noastre alimentare și chiar cât de scump este coaforul nostru: astfel, analiza aminoacizilor ne permite să individualizăm care sunt alimentele pe care le consumăm zilnic, dezvăluind statutul nostru socio-economic și chiar riscul de obezitate.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Utah, care sugerează exploatarea acestui tip de jurnal biologic pe care îl purtăm pe capul nostru pentru a evalua condițiile de sănătate la nivelul populației.

Păr de la 700 de persoane

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Academiei Americane de Științe (PNAS).

Cercetarea a fost efectuată pe părul a aproape 700 de persoane, recuperat din coșurile coafezelor și ale frizerilor din 65 de orașe americane.

Unele probe au fost colectate și în diferite zone ale zonei urbane din Salt Lake City.

Compoziția chimică a părului, corelată cu costul vieții

Conform rezultatelor analizelor, compoziția chimică a părului este corelată cu costul vieții din diferite zone.

„Nu am crezut că este posibil să estimăm chiar şi costul mediu al coafurii în baza valorilor izotopului de carbon”, scriu cercetătorii.

Locuitorii din zone mai puțin bogate au în păr cantități mai mari de izotop de carbon care provine de la animale crescute cu porumb.

Comparând datele cu greutatea corporală specificată în permisele de conducere, cercetătorii au observat că izotopii prezenți în păr sunt legați de rata obezității, evidențiind posibile conexiuni între alimentație, condiții socio-economice și sănătate.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.