25 aprilie 2024, 3:05

Colectiv, pe lista Esquire a celor mai bune filme ale anului

Filmul Colectiv a fost plasat de revista Esquire într-un top al celor mai bune 55 de filme ale anului 2020.

Este o listă din care nu lipsesc nume mari precum Tom Hanks, care a jucat în News of the World, George Clooney  (The Midnight Sky), Carey Mulligan (Promising Young Woman). Sau răposatul Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Big Bottom).

Și aceasta nu este singura surpriză românească a acestui top.

Filmul lui Corneliu Porumboiu “La Gomera” (cu Vlad Ivanov, Rodica Lazăr) figurează  pe locul 50. De reamintit că “La Gomera” i-a adus lui Porumboiu o nominalizare la Palme d’Or, iar filmul a fost distins în acest an cu 9 Premii Gopo.

Dar să revenim la Colectiv.

Filmul se situează pe un extrem de onorant loc 10 în Top Esquire.

Colectiv, pe lista Esquire a celor mai bune filme ale anului

“Lupta împotriva corupției și criminalității – și pentru democrație – este una continuă și, după cum ilustrează Colectiv, nu are întotdeauna un final fericit”. Este caracterizarea făcută de Esquire.

“Documentarul  lui Alexander Nanau se referă la consecințele incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul de noapte Colectiv din București, România. Care a avut ca rezultat 27 de decese imediate și demisia administrației social-democratice aflate la guvernare”.

„În săptămânile care au urmat, au mai pierit 37 de victime ale arsurilor din cauza infecțiilor bacteriene din spitalele locale. Jurnalistul Cătălin Tolontan și colegii săi fac legătura între această tragedie și un  scandal pe scară largă care implică dezinfectanți diluați, manageri de spitale cu apucături de gangsteri și cazuri de mită amorală.  În prim plan apare și noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care are sarcina de a îndrepta situația. Aceasta este o treabă la fel de grea ca încercarea lui Tolontan de a spune adevărul puterii. Filmul urmărește eforturile acestor două persoane în timpul unui an electoral, în care reformele căutate sunt amenințate de vechea gardă politică ce vrea să se întoarcă la năravurile trecutului. De asemenea, filmul este concentrat pe o supraviețuitoare a Colectiv care încearcă să-și reconstruiască corpul și viața sfărâmată. (…)”

„Documentarul  lui Nanau este disecția unei țări care pare a fi atât de putredă, încât nici o cruciadă eroică pentru reformă nu o poate igieniza.”

Citește și:

O poveste de Maia Morgenstern. Despre un palton rămas moștenire prin generații și standardele de unică folosință de astăzi

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol